Blogi 3.8.2022

Tapani Mikola: ”Tärkeintä on pyrkiä ymmärtämään, miten asiakkaan maailma toimii”

Gofore Crew

Kiva kun löysit tämän artikkelin! Se sisältää varmasti hyvää tietoa, mutta pidäthän mielessä, että se on kirjoitettu 2 vuotta sitten.

Goforelle alun perin ratkaisuarkkitehdiksi tullut Tapani Mikola työskentelee parhaillaan teknisenä projektipäällikkönä. Suurin osa hänen ajastaan kuluu vaatimusten määrittelyiden parissa, mutta satunnaisesti hän iskee kädet saveen myös itse. Teknologian kanssa Mikola on työskennellyt jo yli 30 vuotta.

”Kokemus monenlaisista projekteista auttaa ymmärtämään softaprojektien lainalaisuuksia ja teknologioihin liittyviä perusasioita. Se auttaa tiedostamaan, mitkä ovat minkäkin ratkaisun hyvät sekä huonot puolet ja mihin tilanteisiin ne soveltuvat parhaiten”, Mikola sanoo.

Kaikki lähtee asiakkaan liiketoiminnasta

Kun Tapani Mikola saa pöydälleen uuden projektin, hän tietää mitä tehdä. Sen sijaan että alkaisi pohtia käsillä olevan projektin teknisiä yksityiskohtia tai logiikkaa, Mikola kääntää katseen kohti asiakkaan liiketoimintaa.

”Haluan ymmärtää sitä reaalielämää, jossa asiakas elää. Tämän jälkeen mietin, miten ohjelmisto voi tukea sitä. Siinä mielessä ratkaisuarkkitehti oli kuvaava titteli.”

Asiakkaan toiminnan ymmärtäminen karttuu myös pitkissä projekteissa, joissa asiakkaan kanssa kuljetaan yhteistä päämäärää kohti useamman vuoden ajan.

”On ollut mielenkiintoista nähdä se kokonaisuus, mikä esimerkiksi asiakkaani Aimo Parkin pysäköintiratkaisujen taustalla toimii ja miten ne linkittyvät koko firman toimintaan. Laajassa projektissa on monia liittymäpintoja yrityksen liiketoiminnalliseen infraan.”

Mikola uskoo, että myös masteryn käsite kietoutuu saman teeman ympärille. Tärkeä osa huippuasiantuntijuutta on halu ymmärtää sitä, miten maailma toimii. Vain siten on mahdollista ottaa haltuun myös suuria kokonaisuuksia. Toisaalta asiantuntijuutta on myös se, että ymmärtää oman rajallisuutensa.

”Mastery-tason ihmiset pystyvät järkeilemään asioita nopeasti, mutta jättämään tietyt asiat epävarmuuden tasolle. On tärkeää luottaa siihen, että joku muu tietää asian paremmin ja jokaista teknistä nippeliä ei ole järkevää itse lähteä ratkomaan. Kun huippuasiantuntijat kokoontuvat, heillä on tapana lähteä ratkomaan ongelmia ja miettimään parhaita tapoja niiden ratkaisuksi.”

Teknologia uusiutuu, mutta tietyt fundamentit pysyvät

Pitkän työuransa aikana Mikola on vienyt läpi lukuisia projekteja, ja myös teknologiat ovat kehittyneet.

”On huikeaa, mitä kaikkea viimeisen 10 vuoden aikana on tapahtunut. Ennen tietokoneet piti suurin piirtein rakentaa itse, ja nyt pilviteknologioiden ansiosta ei tarvitse kuin kirjoittaa koodi ja painaa nappia.”

Vaikka paljon on muuttunut, Mikolan mukaan moni asia on myös pysynyt samana. Sen ymmärtäminen on etu ja auttaa ongelmien ratkomisessa.

”Helpolta näyttävien asioiden takana piilee miljoona parametriä, joita pitää säätää. Lisäksi on tiettyjä asioita, jotka eivät ole kauheasti muuttuneet. Esimerkiksi datan eheys on yhtä kriittistä kuin ennenkin. Suorituskyky on toinen. Sen hallitsemiseen on kehitetty nykyisin helpompia tapoja, mutta suorituskykyongelmien ratkaiseminen on hankalaa, ellei ole työskennellyt alemmalla tasolla ilman uusia hienouksia.”

Meillä Goforella kulttuurimme kuudesta voimatekijästä mastery kuvaa sitä osaamista, rohkeutta ja kunnianhimoa, jolla goforelaiset ryhtyvät projekteihin. Se kertoo myös siitä ettemme pelkää rooleja, jotka haastavat osaamistamme. Goforella tarjoamme erinomaiset edellytykset henkilökohtaiseen ja ammatilliseen oppimiseen, ja haluamme jakaa osaamistamme myös kollegoillemme, asiakkaillemme sekä muille sidosryhmillemme.


Lisää huippuosaajiemme uratarinoita löydät täältä.


Etsimme joukkoomme teknisiä projektipäälliköitä

Lue lisää ja hae

Vahvuutenamme on monimuotoinen joukko eri alojen asiantuntijoita, joille haluamme tarjota parhaat mahdollisuudet kehittyä ja kukoistaa sekä työssä että sen ulkopuolella.

Katso avoimet työpaikkamme ja liity joukkoon!

mastery

rekrytointi

Gofore Oyj

Takaisin ylös