Alkuperäinen vieraskynäteksti on julkaistu Aamulehdessä 23.1.2022
Entä jos tekoäly auttaisi kaventamaan hyvinvointieroja? – Tieto yhdistettynä teknologiaan mahdollistaa entistä paremmat sote-palvelut. Miltä kuulostaisi, jos tekoäly auttaisi kaventamaan hyvinvointieroja merkittävästi?
Tampereella ja viidessä muussa kaupungissa toteutetussa Lapsiperheiden edistynyt analytiikka -hankkeessa paljastui, että nykyiset palvelut eivät palvele parhaiten niitä lapsiperheitä, jotka tarvitsevat eniten apua ja tukea arkeensa. Hankkeeseen osallistuneissa kaupungeissa tämän kaltaisia perheitä on yli 10 prosenttia kaikista lapsiperheistä.
Eri rekistereistä tekoälyn avulla koottu data ja siitä johdettu analyysi antaisi päättäjille uusia työkaluja palveluiden kehittämiseksi perheiden ehdoilla ja niiden vaikuttavuuden mittaamiseen. Eli parempia palveluja tarjotaan sinne, missä niille on todellinen tarve.
Oikea tieto ja sen hyödyntäminen johtamisessa on avain parempiin sote-palveluihin. Tiedolla johtaminen tarkoittaa sote-uudistuksen yhteydessä sitä, että kerätään tarvittava tieto, analysoidaan se ja asetetaan tavoitteet ja mittarit analyysin pohjalta. Näiden tavoitteiden avulla johdetaan asioita ja ihmisiä. Sotessa tehtävien muutosten kaikkia vaikutuksia ei pysty ennakoimaan. Siksi niitä tulee seurata ja analysoida.
Miksi tiedolla johtamisen kehittäminen on suuri mahdollisuus sote-uudistuksessa? Kattava ja analysoitu tieto helpottaa valintojen tekemistä muutostilanteessa ja tekee päätöksenteosta selkeämpää. Pitää valita, mikä on tärkeää ja millaiset tavoitteet vievät kohti parasta mahdollista lopputulosta. Tämän jälkeen analysoitu ja ymmärrettäväksi koostettu tieto auttaa ammattilaisia kohti yhteisiä tavoitteita.
Sote-ammattilaiset kuvaavat nykyisiä organisaatioita usein hierarkkisiksi ja vanhanaikaisiksi, joissa kokonaiskuva jää arjen kiireen alle. Siksi ajantasainen tieto auttaa uudistamaan työkulttuuria. Sote-uudistus on mahdollisuus pöyhiä totuttuja tapoja, selkeyttää työtä ja palveluita. Selkeät tavoitteet sekä ymmärrettävä ja oikea-aikainen tieto auttavat suuntaamaan työn olennaiseen.
Asiakaslähtöisyys kasvaa datalla. Korona on lisännyt digitaitojamme ja digipalveluiden käyttöä. Tätä valmiutta kannattaa hyödyntää sotessa ja tarjota halukkaille palvelua digimuodossa. Asiakkailta kerätty tieto palveluiden käytettävyydestä on niiden parantamisen perusta ja auttaa kohdentamaan palveluita oikein.
Sote-uudistus tuo mahdollisuuden rikkoa totuttuja malleja ja rakentaa palveluja täysin uudelta pohjalta. Uusia ratkaisuja voi miettiä myös oman tutun toimialan ulkopuolelta. Esimerkiksi Netflixin, Spotifyn ja verkkopankin kaltaisista sovelluksista olisi paljon opittavaa. Miltä kuulostaa tilanne, jossa lasten, nuorten ja lapsiperheiden tosiasiallinen yhdenvertaisuus varmistettaisiin eri asuinalueilla aiempaan tietoon ja ennakointiin perustuen? Niin, että esimerkiksi avioeron, tapaturman tai työttömyyden kohdatessa tamperelaiset ja ylöjärveläiset lapsiperheet olisivat samalla viivalla?
Teknologian näkökulmasta tämä on jo mahdollista. Tieto yhdistettynä teknologiaan mahdollistaa meille kaikille entistä paremmat sote-palvelut.
Valjasta digitalisaatio hyvinvointipalveluiden tueksi