Vuosia tietohallinnossa erilaisissa johtamis- ja kehittämistehtävissä työskennellyt Jari päätti päivittää työelämänsä. Goforella johdon konsulttina hän ratkoo digitalisaation johtamiseen liittyviä haasteita.
Puolisentoista vuotta on kulunut siitä, kun aloitin oman työelämä 2.0 -projektin ja siirryin konsultointimaailmaan johdon konsultiksi Goforelle. Monet verkostossani ovat kyselleet, että mitä teen ja miltä uusi versio työelämästä tuntuu. Avataanpa hieman tekemisiäni, jotta saisit pohtimisen aihetta omaan työelämän päivitysprojektiisi.
Toimeksiantojen keskiössä digitalisaation johtaminen
Johdon konsultti voi saada todella monenlaisia ja monipuolisia toimeksiantoja riippuen sekä asiakkaan tarpeista, että konsultin osaamisprofiilista. Jos tarkastellaan niitä toimeksiantoja, joiden parissa minä olen työskennellyt, niin keskeinen nimittäjä on ollut digitalisaation johtamiseen liittyvät haasteet.
Otetaanpa muutamia esimerkkejä toimeksiantojen luonteista:
Eräässä toimeksiannossa haluttiin selkeä malli sille, miten johdetaan digitalisaatiota ja miten se esimerkiksi eroaa perinteisestä tietohallinnon johtamisesta. Muutamien työpajojen kautta saavutettiin toimintamalli digitalisaation johtamiseen hyödyntäen osaksi vanhaa tuttua, mutta tuoden siihen uusia elementtejä. Usein yksinkertainen on kaunista. Niin tässäkin tapauksessa.
Toisessa tapauksessa organisaatio oli hyvin kehitysorientoitunut tuottaen teknisesti toimivia digitaalisia ratkaisuja. Tavoitetila oli kuitenkin olla organisaatio, joka myy asiakkailleen digitaalisia palveluita. Toimiva digitaalinen ratkaisu ja toimiva digitaalinen palvelu ovat siis kaksi eri asiaa. Tässä tapauksessa koko organisaation strategia ja ydintoiminnot määriteltiin tukemaan digitaalisten palveluiden myyntiprosesseja, sekä digitaalisten palveluiden tuottamista. Toimeksiannossa sparrattiin organisaation toimitusjohtajaa ja johtoryhmää, sekä tuotettiin mm. toimintamallin muutokseen liittyvä organisaation hallitusmateriaali.
Kolmannessa esimerkissä organisaation IT-toiminto halusi halusi tulla enemmän lisäarvoa tuottavaksi, digitalisaatiota edistäväksi tietohallinnoksi. Nykyinen rooli oli olla operatiivinen ICT-tukiorganisaatio, joka sammuttaa tulipaloja. Toimeksiannossa määriteltiin siis organisaation IT-toiminnon rooli uudelleen ja laadittiin tiekartta muutoksen saavuttamiseksi.
Asiakkaan tukena: IT-järjestelmähankinnat ja kilpailutukset
Taustastani johtuen muutama toimeksianto on liittynyt myös IT-palvelunhallintajärjestelmien hankinnan ja kilpailuttamisen tukemiseen. Asiakkailla oli tarve uusia ja kilpailuttaa ITSM/ESM palvelunhallinnan järjestelmä, johon he kaipasivat neuvonantoa. Joku tietysti nyt kysyy, että kun järjestelmää hankintaan ja uusitaan, niin eikö asiakas itse tiedä mitä he haluavat? Vastaus on että ei aina. Siksi konsultti tuo näkemystä ja myös haastaa sitä tavoitetilaa, jota halutaan. Konsultti tuo myös näkemystä perustuen omaan kokemukseen.
Tuossa siis muutamia tosielämän esimerkkejä, joiden parissa olen päässyt toimimaan. Lähtiessäni päivittämään työelämääni 2.0 versioon, niin yksi johtava ajatus oli, että haluan päästä näkemään useita erilaisia organisaatioita ja tuomaan sitä kokemusta, joka takkiin on tarttunut aiemmasta työelämäversiosta. Tässä kohtaa voin sanoa, että ainakin toistaiseksi tämä tavoite on toteutunut.
Konsulttina draivaan muutosta
Joku voi tästä stoorista ajatella, että tämähän voisi sopia myös itselle. Konsultilta vaaditaan itsenäistä ja proaktiivista työotetta ja sopeutumista jatkuvaan muutokseen. Oletko valmis siihen? Toimeksiantoja tulee ja menee. Jos haluaa stabiilia menoa, niin tämä ei välttämättä ole se juttu. Jos taas olet luonteeltasi asioiden draivaaja ja uusien asioiden nopea omaksuja, tämä saattaisi olla sun juttusi.
Jos tämän postauksen jälkeen alkoi mietityttämään, niin tokihan voin kanssasi sparrailla. Meillä muuten Goforella on jatkuva haku päällä myös johdon konsultin rooleihin.
Päivittyykö työelämä 2.0 seuraavaan versioon? Sen aika näyttää.