Lehdistötiedote 10.12.2020

Tampereen varhaiskasvatus avoimeen aikaan – tavoitteena parempi arki ja tuntuvat taloudelliset hyödyt

Vuonna 2021 Tampere liittyy Espoon ja Goforen kanssa luotaamaan suuntaa suomalaisen varhaiskasvatuksen digitaalisten palveluiden tulevaisuudelle. Toteutettavalta ratkaisulta odotetaan sekä arjen sujuvuutta että merkittäviä taloudellisia hyötyjä.

Vuonna 2017 Espoossa alkaneessa eVaka-hankkeessa on kehitetty hyvin kokemuksin palvelua, joka kokoaa varhaiskasvatuksen asioinnin yhteen paikkaan. Esimerkiksi päiväkotipaikan hakeminen, varhaiskasvatussuunnitelman ylläpito ja seuranta sekä viestintä perheen ja päiväkodin välillä on entistä helpompaa.

Valtiovarainministeriö myönsi hankkeelle 3,4 miljoonan euron jatkorahoituksen Tampereen liityttyä mukaan yhteiseen kehittämiseen vuoden 2020 aikana.

”eVaka on ollut merkittävä avaus kuntien ydinpalveluiden siirtymisessä avoimen lähdekoodin hyödyntämiseen. Suunnittelussa on alusta asti ollut tavoitteena, että ratkaisu on otettavissa käyttöön kaikkiin Suomen kuntiin”, taustoittaa Goforen kaupunkiasiakkuuksien toimialavastaava Simo Turunen.

Tampereen kaupungin tiedotteen mukaan tavoitteena on, että lähivuosina eVaka laajenisi työkaluksi 100 000 lapsen varhaiskasvatusasioiden hoitoon. Alustavasti jo 20 suomalaista kuntaa on ilmaissut kiinnostuksensa liittyä mukaan. Näissä kunnissa on yli 2 miljoonaa asukasta.

Voimien yhdistämisellä huomattavaa taloudellista hyötyä

Hanke toteutetaan avoimena yhteiskehittämisenä, jossa etsitään synergiaetuja kuntien toiminnan yhtäläisyyksien kautta. Turusen mukaan avoin ja ketterä yhteiskehittäminen on kuntasektorin ydinpalveluiden suunnittelussa vielä verrattain tuore toimintatapa.

”Perinteisesti lisenssit ja työt on ostettu ulkoa. Nyt kehittämistyö siirtyy osaksi kaupunkien toimintaa ja kaupungit voivat avointen ratkaisujen ansiosta kehittää palvelua toimittajariippumattomasti. Kaupungit muodostavat yhdessä kehittäjäyhteisön.”

Avoimuuden ansiosta Tampere saa käyttöönsä kaikki eVakassa kehitetyt ratkaisut ja voi tarpeen mukaan sovittaa ne omaan toimintaansa. Syntyy Tampereen oma, eVakan kanssa yhteistä ydintä hyödyntävä palvelu, TreVaka.

”Tämä tuo huomattavaa taloudellista hyötyä verrattuna tilanteeseen, jossa kaupunki lähtisi kehittämään palvelua alusta asti. Lisenssimaksut laskevat tulevaisuudessa minimiin. Ehkä vieläkin olennaisempi etu on kuitenkin päällekkäisen suunnittelun välttäminen ratkaisujen monistettavuuden myötä”, Turunen avaa.

Espoon hyvät käytännöt myös Tampereelle

Espoon kaupungin kokemukset eVaka-järjestelmästä ovat olleet positiivisia. eVaka on sujuvoittanut sekä vanhempien että varhaiskasvatuksen henkilökunnan arkea hakuprosessista laskutukseen ja pedagogiseen ohjaukseen.

”Tulevaisuudessa tamperelaistenkin päiväkoti-ikäisten lasten perheiden asiointi hoituu helposti yhden palvelun kautta kaikissa varhaiskasvatukseen liittyvissä rutiineissa. Pienten lasten isänä tällä hankkeella on itselleni erityinen merkitys.”

eVakaa on Espoossa kiitelty erityisesti helppokäyttöisyydestään.

”Kaupungit ovat digitaalisten palveluiden kehittämisessä valtavan paineen edessä. Kuntalaisten odotukset esimerkiksi käyttökokemusta kohtaan kasvavat jatkuvasti.”

Gofore on ollut jo pitkään mukana rakentamassa kuntakentän digimurrosta ja sitä kautta kestävää yhteiskuntaa. Turuselle tämä tuo merkitystä työhön.

”On upeaa olla mukana kehittämässä aikaa kestäviä, kustannustehokkaita ja saavutettavia palveluita, joissa suunnittelijoina ovat palvelun käyttäjät.”

Lisätietoja:

Riikka Vilminko-Heikkinen, liiketoimintajohtaja (yhteiskunta), Gofore Oyj
riikka.vilminko-heikkinen@gofore.com
p. 044 528 5181

Simo Turunen, toimialavastaava (kaupunkiasiakkaat), Gofore Oyj
simo.turunen@gofore.com
p. 045 871 9091

eVaka lyhyesti:

  • Espoossa vuonna 2017 käynnistynyt eVaka -hanke laajenee kaupunkien väliseksi, Valtiovarainministeriön osittain rahoittamaksi yhteistyöhankkeeksi Tampereen mukaantulon myötä
  • Espoossa aloitettu työ sai jatkorahoituksen yhdessä Tampereen kaupungin kanssa vuonna 2019. TreVakan kehittäminen alkaa alkuvuodesta 2021.
  • Tampereella käynnistyvä hanke on arvoltaan noin 1,3 miljoonaa euroa.
  • Gofore on merkittävässä kehittäjäroolissa sekä eVakassa että TreVakassa.
  • Hankkeen tavoitteena on sujuvoittaa muun muassa lasta koskevaa tiedonvaihtoa kodin ja päiväkodin eli varhaiskasvatuksen välillä, helpottaa varhaiskasvatussuunnitelman läpikäyntiä sekä antaa reaaliaikaista tietoa lapsen varhaiskasvatuksessa viettämästä ajasta.
  • Suuntaviivat yhteiskehittämiselle on luotu syksyllä 2020 ja hanke alkaa alkuvuonna 2021.

Lähteenä käytetty:

Tampereen kaupungin tiedote 7.10.2020

Gofore on kansainvälinen digitaalisen muutoksen konsulttiyhtiö. Meillä on yli 1 400 asiantuntijaa kaikkiaan 19 toimipisteessä Suomessa, Saksassa, Itävallassa, Virossa, Espanjassa ja Italiassa. Teknologian ja liiketoiminnan asiantuntijamme rakentavat yhdenvertaista digitaalista yhteiskuntaa ja kestäviä älykkään teollisuuden ratkaisuja. Monimuotoista osaajajoukkoamme yhdistää pioneerihenkisyys sekä halu luoda inhimillisempää, vastuullisempaa ja eettisempää digimaailmaa. Toimintaamme ohjaavat vahvat arvomme: olemme jokaiselle hyvä työpaikka, ja elämme asiakkaidemme onnistumisista. Liikevaihtomme vuonna 2023 oli 189,2 miljoonaa euroa. Gofore Oyj:n osake on listattu Nasdaq Helsinki Oy:ssä. Visiomme on olla merkittävin eurooppalainen digitaalisen muutoksen asiantuntijayritys.

Tilaa tiedotteemme!

Haluatko kuulla uutisemme ensimmäisenä? Tilaa pörssitiedotteet ja lehdistötiedotteet suoraan sähköpostiisi!

Tilaa tiedotteet

Takaisin ylös