Vastuullisen tekoälyn talo

Tekoälyn etiikan dialogityökalu

Vastuullisen tekoälyn talo

Löydä vastauksia tekoälyn eettisiin kysymyksiin

Mitä?

Vastuullisen tekoälyn talo on työkalu tekoälyn eettisten kysymysten tarkasteluun. Työkalu auttaa luomaan yhteistä ymmärrystä etiikan kysymyksistä ja pyrkii rakentamaan yhteistä näkemystä siitä, miten toimimme yhdessä edistääksemme eettisten periaatteiden toteutumista arjen työssä. Se auttaa myös keskustelemaan etiikan kysymyksistä rakentavasti eri näkökulmista ja tunnistamaan ne toimintaan liittyvät ulottuvuudet, joista ei vielä ole yhteistä ymmärrystä.

Kenelle?

Työkalu on tarkoitettu erityisesti tekoälyratkaisujen kehittämisestä vastaaville tiimeille, työryhmille ja yhteistyöverkostoille. Se on operatiivinen työkalu, johon tartutaan, kun päätös tekoälyn hyödyntämisestä jonkin tarpeen täyttämiseksi on tehty.

Työkalun on kehittänyt CoHumansin eetikko, TT Anna Seppänen, yhteistyössä Goforen palveluarkkitehdin Maria Di Piazzan ja Kelan Sotebotti-verkoston kanssa.

Työkalu käytännössä

Vastuullisen tekoälyn talon huoneet kuvastavat eri vaiheita tekoälyratkaisun kehittämisprosessissa. Jokaiseen talon huoneista liittyy etiikkakeskustelu eri näkökulmista.

Huone on fasilitointimalli keskustelulle. Kunkin huoneen fasilitointimallissa on sekä taustoittavat ohjeet fasilitaattorille, että keskustelussa käytävät teemat ja kysymykset. Huoneissa käytävään keskusteluun tulisi osallistua ihanteellisesti mahdollisimman kattavasti eri toimijoita.

Talon huoneet:

  • Eteisaula – Tavotetilan asettamisen ja kyvykkyyksien tunnistamisen vaihe & ylläpito- ja jatkokehitysvaihe (data) 
  • Ruokasali – Projektin toteutuksen suunnitteluvaihe ja toteutusvaihe (ihmiset) 
  • Tornihuone – Tavotetilan asettamisen vaihe (tulevaisuusnäkökulma)

Lataa maksuton työkalu alla olevan lomakkeen kautta!

Lataa maksuton työkalu

Takaisin ylös