Blogi • 16.11.2017

Mitä annettavaa virtuaalitodellisuudella on rikostutkintaan?

Mitä annettavaa virtuaalitodellisuudella on rikostutkintaan?

Gofore kannustaa työntekijöitään käyttämään osan työajastaan itsensä kehittämiseen ja kokeiluihin. Kokeiluiden tarkoituksena on kasvattaa osaamistamme, soveltaa tekemistämme uusille alueille ja siirtää oppimme asiakkaidemme hyödyksi. Yksi tällainen projekti oli sarja kokeiluja, jossa joukko goforelaisia sukelsi virtuaalisen todellisuuden ja rikostutkintaan.
Ensimmäisessä kokeilussa teimme yhteistyötä Alma Median ja Tampereen Teknillisen Yliopiston kanssa virtuaalisessa tarinankerronnassa. Alma Median asiakkaat pääsivät tutustumaan virtuaaliseen maailmaan, joka vei Tampereen Tesomalla tapahtuneen selvittämättömän murhan tapahtumapaikoille ja tutkinta-aineistojen pariin. Projekti opetti asioita kokemuksellisuuden luomisesta, virtuaalisen maailman käyttökokemuksesta ja parhaista toteutuskäytännöistä.
Viesti virtuaalisesta rikospaikkakuvauksesta levisi ja seuraavaksi olimme rakentamassa demoa kolaripaikalla tapahtuvan viranomaistoiminnan koulutusratkaisusta Tampereen ammattikorkeakoulun opiskelijoiden kanssa. Tämä kokeilu opetti paljon virtuaalisten ympäristöjen tehokkaasta luonnista ja parhaista vuorovaikutustavoista virtuaalisten objektien kanssa.
Kokeilujen verinen kolmiodraama päättyi Tampereen Hervantaan ja siellä tapahtuneeseen kuvitteelliseen henkirikokseen. Olimme Goforella aiemmin tutkineet sisätilojen laserskannauksen mahdollisuuksia ja esitimme ideamme rikospaikan skannauksesta Sisä-Suomen poliisille, joka lähti mielellään kokeiluun mukaan. Tämän johdosta vietimmekin päivän Poliisiammattikorkeakoulun tiloissa. Koulun harjoituksissa käytettävään rivitaloasuntoon lavastettiin huumehöyryinen velanperintä, joka päättyi veitsen ruoanlaitosta poikkeavaan käyttöön asunnon keittiössä.
Asunnon huoneet 3D-skannattiin ja syntynyt pistepilvi muokattiin virtuaaliympäristössä hyödynnettävään muotoon. Kokeilun avulla selvitetään mallinnuksen laatua ja sen soveltuvuutta rikostutkinnan, koulutuksen ja oikeudenkäyntiprosessin tarpeisiin.
Oheisella videolla kerrotaan tarkemmin laserkeilauksen käytöstä kuvitteellisella rikospaikallamme.
Kokeilun onnistumisen kannalta oli tärkeää saada mukaan asiantuntijoita, joilla on osaamista palvelumuotoilusta, virtuaaliympäristöistä ja rikospaikkatutkinnasta. Eri osa-alueiden asiantuntijoiden panostus selkeytti työn kokonaiskulkua ja tätä kautta muodostui holistinen kuva siitä, miten teknologia saataisiin tulevaisuudessa valjastettua luontevaksi osaksi arjen työskentelyä. Tulokset rikospaikalla toimimisesta vaikuttavat lupaavilta; seuraavaksi kokeilussa siirrytään virtuaaliympäristöjen tarkempaan hyödyntämiseen.
Rikospaikan laserkeilauksen lisäksi Goforella on käynnissä useampia virtuaalitodellisuuteen liittyviä kokeiluja – ja uudet avaukset ja kumppanuudet ovatkin erittäin tervetulleita. Ole yhteydessä asiantuntijaamme Mikko Nurmeen, jos mukanaolo kiinnostaa.

Mikko Nurmi

Mikko haluaa ratkoa yritysten ja yhteiskunnan ongelmia hyödyntäen käyttäjäymmärrystä, liiketoimintaosaamista ja uusien teknologioiden tuomia mahdollisuuksia. Osoituksena idearikkaudesta ovat yli sata myönnettyä patenttia käyttöliittymien ja digitaalisten palveluiden alueilta.

Olli Pirttilä

Olli toimii Goforella UX designerina. Töissään Olli muotoilee palveluja sekä suunnittelee käyttäjäkokemuksia ja käyttöliittymiä erilaisiin digitaalisiin palveluihin ja tuotteisiin. Ollin kiinnostuksen kohteita ovat erityisesti uudet teknologiat, new media ja videotuotanto.

Piditkö lukemastasi? Jaa se myös muille.