Blogi 30.5.2017

Valtionhallinnon uudet palveluinnovaatiot ovat johtamiskysymys – Gofore entistä vahvempana tukena muutoksessa

Gofore

Kiva kun löysit tämän artikkelin! Se sisältää varmasti hyvää tietoa, mutta pidäthän mielessä, että se on kirjoitettu 7 vuotta sitten.

Valtionhallinnossa tapahtuu!
Rakenteita ja organisaatioita uudistetaan. Uusia teknologian mahdollistamia toimintamalleja yritetään ajaa sisään. Vähintään mietitään asioinnin sähköistämistä ja kansallisen palveluarkkitehtuurin (KaPA) mahdollisuuksia. Paljon uudistamistyötä on meneillään – eikä se uudistaminen mihinkään lopu. Olemmekin iloisia, että olemme mukana Hanselin johtamisen ja kehittämisen konsultoinnin puitesopimuksessa vuosille 2017-2021, ja voimme palvella asiakkaitamme niin strategian, prosessien ja palvelujen kuin it-johtamisen ja tietohallinnon kehittämisessä.
Digitalisaation myötä uudet palveluinnovaatiot uudistavat tapojamme kohdata asiakkaita ja muita sidosryhmiä. Teknologian mahdollistamat uudet palvelumallit perustuvat alusta-ajatteluun ja verkostomaiseen toimintatapaan. Aikaisemmat strategiat ja ajattelutavat eivät enää toimi. Goforen neuvonantaja Kalle on kirjoittanut uudistumisesta ja teknologian roolista strategiatyössä.
Kun tehdään radikaaleja muutoksia, on tärkeää tehdä ne asiakkaan tarpeita kuunnellen ja ymmärtäen – asiakaslähtöisesti. Olemme hyvin innoissamme siitä, että yhdistämme voimamme palvelumuotoiluyritys Leadinin huippuosaajien kanssa. Uudet kollegamme Hanna-Riikka ja Soile tarttuivat heti aiheeseen ja kirjoittivat  business design -kehittämismenetelmästä. Onko teidän organisaatiossanne onnistuttu osallistamaan asiakkaita ja käyttäjiä palvelujen kehittämiseen?
Olen konsulttina päässyt seuraamaan useiden eri organisaatioiden digitalisaatiomatkaa. Joillekin ongelma on teknologian hyödyntäminen, joka yleensä näkyy megaisojen järjestelmäprojektien kanssa rämpimisessä. Toisille on iso kynnys katsoa omaa toimintaansa, palvelujansa ja tuottamaansa arvoa ulkoapäin, asiakkaiden ja muiden sidosryhmien silmin. Kaikille on kuitenkin yhteistä se, että organisaation kulttuuri ei ole viritetty uudistumiseen ja muutoksen mahdollistamiseen, kuten kollegani Riikka kirjoittaa.
Kehittämistyön mahdollistajina tietohallinto-organisaatiolla on paljon opittavaa. Kehittämisen syklit nopeutuvat ja raja-aidat ohjelmistokehittäjien ja toiminnan kehittäjien välillä kaatuvat. Ketterä ja lean kehittäminen ovat arkipäivää pienissä kehitystiimeissä, mutta laajempi hyödyntäminen on vaikeaa. Goforen neuvonantaja Juha on kirjoittanut omista kokemuksistaan aiheeseen liittyen.
Valtionhallinnossa eletään nyt monin paikoin poikkeuksellista mahdollisuuksien aikaa. Uusia avauksia digitalisaation suhteen pitää tehdä niin teknologiaratkaisujen ja palveluinnovaatioiden suhteen kuin johtamiseen ja kulttuuriin liittyen. Tehdään siis yhteistyötä paremman tulevaisuuden eteen!

Takaisin ylös