Baltic Sea Action Group

Digitalisaatiosta vipuvartta ilmastonmuutoksen hillitsemiseen

Digitalisaation ja datan mahdollisuuksien yhdistäminen uudistavaan viljelyyn edesauttaa kestävää ruoantuotantoa, vesistöjen suojelua ja monimuotoisuuden säilyttämistä sekä luo toivoa ilmastonmuutoksen torjuntaan.

TAVOITE

Voiko data ja käyttäjälähtöinen suunnittelu edistää ympäristön hyvinvointia?

Baltic Sea Action Group (BSAG) on voittoa tavoittelematon säätiö, jonka tavoitteena on Itämeren ekologisen tasapainon palauttaminen. Gofore on vuodesta 2020 lähtien osallistunut BSAG:n Carbon Action -verkostoon, jossa etsitään tapoja vauhdittaa ja tieteellisesti todentaa hiilen varastoitumista ilmakehästä peltomaahan.

”Ruoantuotannolla on paljon ympäristövaikutuksia. Sillä, miten pelloilla toimitaan ja maata käsitellään, voidaan vaikuttaa hiilen varastoitumiseen ja vesistöjen ravinnekuormitukseen”, BSAG:n uudistavan maatalouden projektipäällikkö Jenni Jääskeläinen sanoo.

Goforen ja BSAG:n yhteistyön tavoitteena on kehittää uudistavaa viljelyä moderneilla datan käsittelyn ja käyttäjälähtöisen suunnittelun menetelmillä. Uudistava eli regeneratiivinen viljely tarkoittaa kokonaisvaltaista, koko ekosysteemiä elvyttävää viljelytapaa.

Ruoantuotannolla on paljon ympäristövaikutuksia. Sillä, miten pelloilla toimitaan ja maata käsitellään, voidaan vaikuttaa hiilen varastoitumiseen ja vesistöjen ravinnekuormitukseen.

Jenni Jääskeläinen / Uudistavan maatalouden projektipäällikkö, BSAG

RATKAISU

Pitkä yhteistyö tiivistyy sovelluskehityksessä

Goforen ja BSAG:n yhteistyö alkoi Itämeri-sitoumuksesta. Siitä lähtien Gofore on tarjonnut niin pro bonona kuin hankerahoituksilla työpanostaan ja asiantuntemustaan BSAG:n käyttöön. Mukaan on mahtunut esimerkiksi järjestelmävalinnoissa auttamista, data-arkkitehtuurin sekä datan jakamisen ekosysteemien suunnittelua ja viljelijöille tehtyjä käyttäjätutkimuksia.

Yhteistyön anti konkretisoitui uudistavan viljelyn toteuttamisen helpottamiseksi kehitetyssä Proof of Concept -sovelluksessa. Sovelluksen avulla viljelijä voi ohjatusti tehdä maan rakenteen aistinvaraisia arviointeja ja seurata, miten tulokset kehittyvät uudistavan viljelyn myötä. Sovellus motivoi viljelijöitä jatkamaan uudistavan viljelyn käytäntöjä ja tarjoaa dataa päätöksenteon tueksi.

”Viljelijöillä eli sovelluksen käyttäjillä oli iso rooli suunnittelun alusta asti. Määritimme yhteisessä työpajassa uudistavan viljelyn ensisijaiset toimenpiteet, joita sovellus voisi tukea. Tämän jälkeen viljelijät pääsivät vaikuttamaan käyttöliittymäratkaisuun. He osallistuivat myös sovelluksen kehitysvaiheeseen testaamalla ja antamalla palautetta eri kehitysversioista”, Goforen palvelumuotoilija Jenni Valorinta sanoo.

Sovellusnäkymä

Sovelluksen PoC-versio tuli uudistavan viljelyn pioneerien käyttöön syksyllä 2024. Se julkaistiin sekä iOS- että Android-käyttöjärjestelmille kustannustehokkaasti Google Firebasen avulla.

Olisi hienoa, jos pystyisimme lopulta luomaan ympäristövaikutukset huomioivan sovelluksen, jonne viljelijä voi keskittää kaiken suunnittelun, hallinnoinnin ja informaation keräämisen sekä jakamisen.

Jenni Jääskeläinen, Uudistavan maatalouden projektipäällikkö, BSAG

LOPPUTULOS

Askeleita kohti ilmastonmuutoksen hillitsemistä ja kestävää ruoantuotantoa

Uudistavan viljelyn sovellus on hyvä esimerkki Goforen ja BSAG:n yhteistyöstä, jossa välillä pieniltäkin tuntuvat asiat kytkeytyvät toisiinsa ja muodostavat lopulta ison vaikutuksen. Sovellus on konkreettinen askel suuntaan, jossa systemaattisesti kerätty data korvaa mutuilun ja jossa peltojen kasvukunto paranee – mikä auttaa hillitsemään ilmastonmuutosta ja turvaamaan tulevaisuuden ruoantuotannon.

”On viljelijällekin paljon motivoivampaa tehdä työtä, kun voi suoraan nähdä olevansa osa ratkaisua”, Jääskeläinen BSAG:lta toteaa.

Monipuolinen yhteistyö BSAG:n kanssa tukee Goforen missiota muuttaa maailmaa entistä paremmaksi. Seuraavaksi tavoitteena on muun muassa pohtia lisää sitä, miten ruokajärjestelmän piirissä jatkuvasti syntyvää dataa voitaisiin paremmin hyödyntää. Lisäksi nyt kehitetyn sovelluksen varaan on mahdollista kehittää uudistavan viljelyn kokonaisvaltainen työkalu.

“Avoin data maanviljelyssä on monitahoinen asia. Olisi hyvä, että tieto liikkuisi eri toimijoiden ja tahojen välillä sujuvasti, mutta toisaalta tilakohtainen data on viljelijöiden toiminnan ydintä. Ratkaisut pitää miettiä niin, että omistajuus ja oikeudet dataan pysyvät viljelijöillä, mutta halutessaan he voivat jakaa dataa ja myös hyötyä siitä”, Valorinta sanoo.

”Olisi hienoa, jos pystyisimme lopulta luomaan ympäristövaikutukset huomioivan sovelluksen, jonne viljelijä voi keskittää kaiken suunnittelun, hallinnoinnin ja informaation keräämisen sekä jakamisen”, Jääskeläinen puolestaan visioi.

Projektin kohokohdat

Tavoite

Gofore auttaa Baltic Sea Action Groupia (BSAG) kehittämään uudistavaa viljelyä moderneilla datan käsittelyn ja palvelumuotoilun menetelmillä. Tavoitteena on luoda työkaluja, jotka auttavat toteuttamaan uudistava viljelyä ja todentamaan sen ympäristöhyötyjä.

Ratkaisu

Gofore on vuonna 2020 tekemästään Itämeri-sitoumuksesta lähtien tarjonnut niin pro bonona kuin hankerahoituksilla asiantuntemustaan BSAG:n käyttöön. Yhteistyöhön on sisältynyt mm. järjestelmävalinnoissa auttamista, data-arkkitehtuurin sekä datan jakamisen ekosysteemien suunnittelua ja käyttäjätutkimusta. Yhteistyön anti on konkretisoitunut uudistavan viljelyn toteuttamista helpottavassa sovelluksessa.

Lopputulos

Goforen ja BSAG:n yhteistyö on osa jatkumoa, jossa yksi teko kerrallaan muutetaan maailmaa entistä paremmaksi paikaksi ihmisille ja ympäristölle. Esimerkiksi uudistavan viljelyn sovellus on näkyvä askel suuntaan, jossa systemaattisesti kerätty data korvaa mutuilun ja jossa peltojen kasvukunto paranee – mikä auttaa hillitsemään ilmastonmuutosta ja turvaamaan tulevaisuuden ruoantuotannon.

Tärkeät luvut

  • 15 viljelijää mukana sovelluksen kehitystyössä
  • 6 goforelaista osallistui sovellusprojektiin
  • 3 työpajaa viljelijöille sovellukseen liittyen

OSAAMINEN

Projektissa käytetyt kyvyt

Ota yhteyttä!

Ville Suvanto

Digitaalinen yhteiskunta

ville.suvanto@gofore.com

040 765 6158

Takaisin ylös