Hitatchi Energy

Käyttäjälähtöinen suunnittelu tekee sähkönjakelun hallinnasta intuitiivista

Hitachi Energy tuottaa jakelujärjestelmiä sähkölaitosten, teollisuuden, infrastruktuurin ja logistiikan tarpeisiin. Energiasektorin pioneeriyrityksen missiona on kehittää sähköalaa kestävämpään, joustavampaan ja turvallisempaan suuntaan.

HAASTE

MicroSCADA X -järjestelmän käyttöliittymän oli kyettävä vastaamaan erilaisten käyttöympäristöjen vaatimuksiin

MicroSCADA X -tuoteperheen osat varmistavat kriittisten kohteiden sähkön syötön, valvovat ja ohjaavat energianjakelua, hallinnoivat jakelujärjestelmän oikeuksia ja nopeuttavat häiriöiden selvittämistä. Hitachi Energy halusi yhdistää sähköasemien operaattoreille ja verkon valvontaan tarkoitetut ohjelmistot, ja samalla yhdenmukaistaa automaatiojärjestelmän vanhentunutta käyttöliittymää palvellakseen kattavasti erilaisia käyttäjäryhmiä ja tarpeita.

Turvallisuuskriittisen järjestelmän käytön tulee olla suoraviivaista, ja sen suunnittelussa haluttiin huomioida käyttäjien vaihtelevat toimintaympäristöt. Uuden käyttöliittymän tavoitteiksi asetettiin intuitiivisuus, skaalautuvuus ja yksinkertaisuus. Näistä syistä suunnittelussa päätettiin asettaa käyttäjät ja heidän tarpeensa kaiken design-työn keskipisteeksi.

LÄHESTYMISTAPA JA RATKAISU

Käyttäjien todelliset tarpeet kaivettiin esiin laajoilla haastatteluilla ja käyttäjätutkimuksella

Yhteistyö käynnistyi syvällisellä kansainvälisellä käyttäjä- ja sidosryhmätutkimuksella, jossa kartoitettiin eri kohderyhmien tarpeita ja odotuksia. Laajojen käyttäjähaastatteluiden sekä kenttätutkimusten pohjalta luotiin muun muassa järjestelmän käyttäjiä kuvaavat mallipersoonat, joita hyödynnettiin uuden käyttöliittymäkonseptin muotoilussa.

Järjestelmän käyttöliittymä mukautuu erilaisiin käyttötapoihin ja -tilanteisiin. Esimerkiksi tehtaanjohtajan ja vuoropäällikön tarpeet ovat hyvin erilaisia, mutta käyttöliittymän on tuettava molempien työtä tehokkaasti ja turvallisesti.

MicroSCADA X käsittelee valtavia määriä erilaisista rajapinnoista peräisin olevaa tietoa. Teknisesti vaativa toteutus kysyy design-kumppanilta erikoistumista ja toimialaan syventymistä. Projektin aikana käyttöliittymän informaatioarkkitehtuuri päivitettiin, ja lisäksi sen vuorovaikutteisuutta ja visuaalisuutta muotoiltiin uusiksi käyttäjäpalautteen pohjalta.

– MicroSCADA X on kriittinen järjestelmä, jonka käyttäjäkokemuksen tulee olla mahdollisimman suoraviivainen ja luotettava. Yhteistyön aikana olemme saaneet sukeltaa syvälle Hitachi Energyn toimintaympäristöön ja hioneet ymmärryksen karttuessa ratkaisujamme entistäkin paremmiksi, Goforen UX-suunnittelija Maija Paananen kertoo.

Syvällinen ymmärrys käyttäjien tarpeista on ohjannut suunnittelutyötä jo vuosia. Goforen asiantuntijoiden erityisosaaminen on ollut arvokasta koko tuotekehitysprosessissa sekä vuorovaikutuksen ja visuaalisuuden suunnittelussa.

MIKAEL MOLANDER, TUOTEPÄÄLLIKKÖ, HITATCHI ENERGY

LOPPUTULOS

Design-ajattelusta on tullut pysyvä osa Hitachi Energyn tuotekehitystä

Järjestelmän helppokäyttöinen ja eri laitteilla toimiva käyttöliittymä kehittyy alati paremmaksi käyttäjäpalautteen avulla. Monipuolinen järjestelmä on käytössä kaikenkokoisissa kohteissa aina Kiasman valaistuksen ohjauksesta Katalonian rataverkon energianjakeluun.

Läheinen kehityskumppanuus Goforen suunnittelijoiden ja Hitachi Energyn kehittäjien välillä jatkuu edelleen. Vuosien saatossa Gofore on päässyt syventymään energiasektorin erityispiirteisiin ja vaatimuksiin.

– Syvällinen ymmärrys käyttäjien tarpeista on ohjannut suunnittelutyötä jo vuosia. Goforen asiantuntijoiden erityisosaaminen on ollut arvokasta koko tuotekehitysprosessissa sekä vuorovaikutuksen ja visuaalisuuden suunnittelussa, Hitachi Energyn tuotepäällikkö Mikael Molander kertoo.

Yhteistyö on laajentunut myös muihin tuotteisiin: Gofore on kehittänyt muun muassa suojareleiden kosketusnäyttö- ja verkkokäyttöliittymää sekä yhdenmukaistanut Hitachi Energyn eri tuotteiden käyttökokemusta.

– Kumppanuutemme aikana design-lähtöisyys on tullut pysyväksi osaksi Hitachi Energyn tuotekehitystä. Ketterä, tiivis yhteistyö suunnittelijoiden ja kehittäjien välillä on hioutunut saumattomaksi ja iteratiivinen työskentelytapa on läpileikkaava teema kaikissa yhteisissä projekteissamme, Goforen Maija Paananen summaa.

LUKUJA

  • 170+ maata, joissa MicroSCADA X on käytössä
  • 14000+ järjestelmäasennusta
  • 100M+ ihmiselle sähkönjakelun hallintaa

Osaaminen

Kokemus, jota projektissa hyödynnettiin

  • UI & UX -muotoilu
  • Design thinking

Innovatiiviset ratkaisut ja aito asiakaskeskeisyys

Tutustu energiasektorin trendeihin ja katso kuinka voimme auttaa!

PALVELUITA ENERGIASEKTORIN TARPEISIIN

Ota yhteyttä, niin jutellaan lisää!

Ari Hirvonen

Älykäs teollisuus

ari.hirvonen@gofore.com

040 5662133

Takaisin ylös