Blogi 5.10.2017

Hihat ylös ja kohti tuntematonta

Kiva kun löysit tämän artikkelin! Se sisältää varmasti hyvää tietoa, mutta pidäthän mielessä, että se on kirjoitettu 7 vuotta sitten.


ATK on yllättänyt meidät kaikki. Tai siis se jokin, jota emme ymmärtäneet olevan olemassakaan. Ohjelmistot, matkapuhelimet ja tietoverkot ovat yhdistäneet meidät toisiimme uusilla ja odottamattomilla tavoilla.  Muuttunut ja uusi todellisuus on syntynyt teknologisen kehityksen ja palvelukehityksen myötä viimeisen kymmenen vuoden aikana. Alusta- ja jakamistalouden ilmiöt ovat esimerkkejä tästä.
Teknologia kiihdyttää uusien innovaatioiden syntyä. Kuluttajat kiittävät, kun arkiset askareet onnistuvat helpommin ja usein paremman palvelukokemuksen siivittäminä. Uusia palvelutarjoajia tulee markkinoille, kun tuttuihin asiakastarpeisiin löytyy uusia, kekseliäitä ja hinnaltaan kilpailukykyisiä ratkaisuja. Myös täysin uusia palveluita syntyy teknologian mahdollistamana. Palveluita, joiden asiakastarpeita emme olisi edes pystyneet tunnistamaan.
Kehityksellä on myös varjopuolensa. Niin terrorismia kuin pakolaisaaltojakin katalysoi sosiaalinen media, jota käytetään apuna molempien johtamisessa ja siten globaalien ihmismassojen liikuttelussa. Tässä laajuudessa näitä ilmiötä ei olisi ilman sosiaalisen median, päätelaitteiden ja tietoverkkojen samanaikaista voimakasta kehitystä.
Poliittisen populismin Euroopan laajuinen nousu osuu myös samalle aikajänteelle. En usko sen olevan sattumaa. Väitänkin, että näitä yhteiskunnallisia ilmiöitä ajaa sama kehitys, joka mullistaa talouden rakenteita esimerkiksi verkostomaisen arvontuotannon myötä. Verkostojen synnyssä on samaa eksponentiaalista yllättävyyttä kuin teknologian kehittymisessä yleensäkin. Mitä enemmän verkostossa on jäseniä, sitä korkeampaa on verkoston tuottama arvo sen jäsenille. Tämä taas aiheuttaa raa’an pudotuspelin, jossa jotkut voittavat ja voimistuvat ja toiset häviävät.
Viimeinen kymmenen vuotta onkin opettanut meille, että teknologisen kehityksen ajama muutos vaikuttaa meihin monella eri tavalla. On pelottavaa, että tähän samaan muutoksen sentrifugiin meidät kaikki on heitetty yksilöinä, yhteisöinä ja yrityksinä, kansakuntanakin. Muutos ei ole lineaarista eikä sitä pysty ennustamaan. Varautua siihen kuitenkin voi.
Mikä hienointa, tämän kaiken pystymme valjastamaan omaksi hyödyksemme. Ihan helppoa se toki ei ole, vaan se vaatii organisaatioissa merkittävää kulttuurimuutosta. Nyt seulotaankin uudistumis- ja innovaatiokykyisimpiä yhteisöjä ja yrityksiä.
Olemme Goforessa muutaman vuoden suunnanneet palveluitamme vastataksemme kaikkiin niihin tarpeisiin, mitä digitaalinen muutos organisaatioissa aiheuttaa. Olen itse jakanut muutoksen mielessäni kolmeen eri kulttuurimuutokseen.

  • Johtamisen kulttuuri tai yleisemmin yrityskulttuuri on parhaimmillaan sellainen, joka innostaa koko henkilökuntaa ponnistelemaan yhteisten tavoitteiden eteen. Hyvä yrityskulttuuri maksimoi organisaation uudistumiskyvyn ja yhteisen suunnan etsimisen. Goforen kaltaisten yritysten menestys ja toteen näytettävän asiakasarvon tuottaminen on täysin riippuvaista yrityskulttuurista. Tällä hetkellä autamme yrityskulttuurin muotoilussa ja muutoksessa myös muita organisaatioita Johda-palveluissamme.
  • Kehittämisen kulttuurin perspektiivi on tulevaisuudessa. Parhaat organisaatiot pystyvät kytkemään kehittämistyön suoraan liiketoiminnan strategiseen suunnitteluun. Palveluita muotoillaan liiketoimintalähtöisesti ja käyttäjäkokemus jatkuvasti huomioiden, iteratiivisesti pala palalta edeten ja kokemuksia keräten. Kehittäminen on ketterää ja se hyödyntää parhaita teknologioita ja käytäntöjä, huippuosaajien ammattitaidolla. Muotoile– ja Rakenna-palvelumme vastaavat näihin tarpeisiin.
  • Ylläpitämisen kulttuuri on kolmas yhtä tärkeä näkökulma. Muutoskyvykkyys ei vielä riitä, mikäli palveluita ei saada vietyä nopealla syklillä ja luotettavasti tuotantoon. Pilvipalvelut ja -infra, devops-käytännöt sekä ylläpitoprosessien saumaton linkittyminen kehittämiseen ja sitä kautta johtamisprosesseihin ovat Ylläpidä-palvelumme erityisosaamista.

Muutosvauhti yhteiskunnassa ja liiketoiminnassa on huimaa. Se on sitä meidän yhtiössämme, kuten kuukausi sitten kirjoitin, mutta sama innostus ja uuden etsimisen tahto vallitsee myös asiakaskunnassamme. Elämme mielenkiintoista aikaa. Muutosta, jossa on hienoa olla mukana.

Digikumppani-blogisarja

Timur Kärki avaa kirjoituksellaan uuden Digikumppani-blogisarjan. Sarjassa Goforen asiantuntijapalveluiden vetäjät kertovat, miten digitalisaatio muuttuu juhlapuheista teoiksi. Muutostahti kiihtyy juuri nyt eksponentiaalisesti. Tässä muutoksessa organisaatiot tarvitsevat avukseen projektinhallinnan, johtamisen, palvelumuotoilun, graafisen suunnittelun, ohjelmoinnin ja data-analytiikan osaajia. Heitä – ja kirsikkana kakun päällä pilvi-infrastuktuurin hallintaa – löytyy kaikkea Goforesta.

Takaisin ylös