Blogi 21.8.2019

Miksi yhteinen risteily teki meistä parempia työntekijöitä?

Kiva kun löysit tämän artikkelin! Se sisältää varmasti hyvää tietoa, mutta pidäthän mielessä, että se on kirjoitettu 5 vuotta sitten.

Monelle meistä on toimeksiannon kannalta yhdentekevää, missä ja milloin työnsä tekee. “Työpäivä ruotsinlaivalla, vaikka yksin, jos kukaan muu ei innostu!” Siitä Eero Rostiala, Goforen Turun-toimiston vetäjä, oli haaveillut toimiston perustamisesta saakka. Gofore laajeni Turkuun Eeron aloitteesta elokuussa 2018, mistä lähtien toimisto on kasvanut tasaista tahtia.
Nykyisin Goforen Turun-toimisto on melko kattava läpileikkaus yrityksestä: meillä on palveluarkkitehtejä, ohjelmistoarkkitehtejä, datatieteilijöitä, kehittäjiä, UX-suunnittelijoita ja palvelumuotoilijoita. Todellisuudessa variaatiota on enemmän, sillä samalla tittelillä työskentelevät voivat tehdä keskenään hyvin erityyppisiä projekteja.
Eeron ei onneksi tarvinnut suunnata merelle yksin, vaan mukaan lähtivät 15 muuta Turun toimistolla työskentelevää goforelaista, sekä toimistollamme säännöllisesti etäpäiväänsä viettävä kumppaniyrityksen rekrytointikonsultti. Laivalla meillä oli loistava tilaisuus nostaa katse ylös oman läppärin ruudulta ja oppia lisää toistemme osaamisalueista.

“Täällä on äärimmäisen onnellisia ihmisiä tällä hetkellä, meitä on sivistetty”

Irtautuminen tutuista kuvioista on välillä tarpeellista. Laivamatkan tarkoituksena oli syventyä yhdessä kiinnostaviin aiheisiin, ja toki myös pitää hauskaa. Konferenssisalissa perehdyimme esitysten muodossa aluksi monille melko vieraisiin alueisiin, kuten tietovarastoautomaatioon ja syviin neuroverkkoihin. Toisiin aiheisiin, kuten uusimpaan sisäiseen Granny-bottiimme, oli jokaisen helppo samaistua. Kesäkoodarimme Pilvi kertoi isoäidin hahmon ja oman persoonallisuuden saaneesta Grannystä, joka auttaa goforelaisia nopeasti ja hauskasti löytämään asiatietoa firman laajaksi paisuneesta intranetistä. Mummoa on ilmeisen mukava jututtaa, ja moni on päätynyt kyselemään Grannyltä paljon muutakin kuin ohjeita tuntikirjaamiseen. Granny hallitseekin hienosti small talkin ja muistaa enemmän vitsejä kuin moni meistä. Joka kysymykseen Grannykään ei vastaa: kysymykset säästä hän jättää suosiolla Alexalle – ja kuittaa ne mieluummin kansanviisauksilla.

Sympaattinen Granny-botti herätti ihastusta ruotsinlaivalla. 
Granny ei ole aivan vielä päässyt virallisesti käyttöön, vaikka testaajia on riittänyt jonoksi asti. Yksi Goforen sisäisistä, jo käytössä olevista boteista on Slackissä toimiva Konnari-Seppo, joka kirvoitti Jussin demoamaan ja ylistämään, miten helppoa junalipun ostaminen voi olla.
Kollegojen innostus tarttuu helposti, ja lähdimme Ahvenanmaalta paluumatkalle äärimmäisen onnellisina ja sivistyneinä, kuten Eero tunnelman summasi. Päivään saatiin luontevasti yhdistettyä niin osaamisen jakaminen ja itsensä kehittäminen kuin vapaamuotoisempi yhdessä oleminen, jotka ovat kaikki oleellinen osa Goforen kulttuuria.

Pienen toimiston ja ison yrityksen edut

Lähes kaikki pidemmän linjan goforelaiset, jotka vierailevat toimistollamme Turussa, henkäisevät pienen konttorin kierrettyään nostalgisesti ihastuksesta: ihan kuin Gofore ennen! Vanha talo kaupungin keskustassa narisevine lautalattioineen ja hieman nukkavieruine tiloineen saa monet muistelemaan aikoja, jolloin firma oli vasta kasvamassa nykyiseen muotoonsa ja kaikki tunsivat toisensa nimeltä. Olemmekin erityisen onnekkaassa asemassa, sillä saamme nauttia sekä pienestä porukasta että hyvin menestyneen yrityksen eduista.
Pyrimme mahdollisuuksien mukaan hyödyntämään toimiston tiivistä tunnelmaa ja toisaalta porukkamme moniammatillisuutta, jonka ymmärtämistä laivamatkakin syvensi. Kollegan konsultointi projekteissa on helppoa ja usein tarpeellista. Ei ole nimittäin harvinaista, että palvelumuotoilija päätyy toimeksiannossaan kirjoittamaan myös asiakkaan tiekarttaa tai strategiaa, tai että koodaaja tulee suunnitelleeksi chatbotin kokonaisuutena. Olemme toki moniosaajia, mutta kollegojen välinen yhteistyö paitsi rikastuttaisi jokaisen omaa ammattitaitoa entisestään, takaisi se myös asiakkaalle paremman lopputuloksen. Siksi emme jatkossakaan aio istuttaa designereita omaan nurkkaansa ja palveluarkkitehtejä toiseen, vaan luotamme projektien haasteiden ratkomiseen yhdessä.

Minne seuraavaksi?

Aina ei tarvitse tehdä ihmeitä yhteisöllisyyden ylläpitämiseksi. Pyrimme esimerkiksi päivittäin lounastamaan yhdessä, vaikka emme mahtuisikaan samaan pöytään istumaan. Pian myös narisevat lautalattiat vaihtuvat uusiin toimistotiloihin Kauppatorin laidalla, ja Goforen Turun-toimisto kasvaa ulos nostalgisuudestaan. Odotamme uutta toimistoa innoissamme ja odotellessamme rekrytoimme ahkerasti uusia goforelaisia joukkoomme. Tavoitteenamme on kasvattaa Goforesta myös Turun seudun yrityksille ja yhteisöille tunnettu ja arvostettu kumppani.
Entä kenen unelmaetäpäivän toteutamme seuravaksi? Ainakin Tuomas aikoo viedä meidät metsään, mutta sinne taidamme lähteä ilman läppäreitä – toisin kuin jyväskyläläiset. Ensimmäisenä vuorossa ovat kuitenkin yhteiset elokuiset grillijuhlat puutarhassani.
Ikuistimme ruotsinlaivan reissutunnelmat myös videolle. Goforen Turun-toimistoon voit tutustua Eeron Youtube-kanavalla ja Goforen Turkuun laajentumisen taustoihin Tivin artikkelissa.

Suomi

turku

Kirsi Aantaa

Kirsi Aantaa works at Gofore as Service Architect and helps her customers especially with procurement. Kirsi is a humanist with a passion for designing smart, ethical, and value-creating digital services.

Takaisin ylös