Blogi • 24.11.2021

Missä kunnossa muutoslihaksesi ovat?

Missä kunnossa muutoslihaksesi ovat?

Tiedän monia, jotka eivät ole kovin innoissaan talvikeleistä ja lumesta. Mutta minä olen. Odotan talvea, ja voisin viettää kaiken liikenevän ajan hiihtäen laduilla tai umpihangessa. 

Voisin nauttia lumisista kilometreistä vieläkin enemmän, jos olisin viettänyt enemmän aikaa kuntosalilla tai rullasuksilla kesän ja alkusyksyn aikana… Kun ensilumi sataa, sekä hiihtolihakseni että -tekniikkani ovat usein taantuneet turhan paljon sitten maaliskuun, jolloin yleensä panen edellisen maastohiihtokauden pakettiin. 

Organisaatioissa ihmisillä on vähän sama fiilis, kun iso muutoshanke iskee päälle: miksi en jaksa muutoksissa, mitä on tapahtunut muutosmuskeleille? 

Recoding-podcastin neljännessä jaksossa keskustelemme Resilience Factoryn Mikko Kemiläisen kanssa miten omaa muutosresilienssiään on mahdollista kehittää.

Muutoslihaksia todella on ja niitä voi treenata

Meillä todella on muutoslihaksia eli hienommin sanottuna resilienssiominaisuuksia. Muutos aiheuttaa aina häiriöitä. Resilienssi tarkoittaa henkistä kapasiteettia, jonka ansiosta emme lamaannu tai muserru jokaisesta muutoksen tuomasta häiriöstä vaan päinvastoin pystymme säilyttämään toimintakykymme isojakin muutoksia kohdatessamme. Jatkuvan muutoksen ajassa resilientti ihminen pystyy samaan aikaan omaksumaan muutoksia ja työskentelemään tehokkaasti. 

Resilience Alliancen Linda Hoopesin mukaan resilienssiominaisuuksia ovat 1. positiivisuus (positivity), 2. itseluottamus (condfidence), 3. kyky priorisoida ja keskittyä olennaiseen (priorities), 4. luovuus (creativity), 5. kyky muodostaa yhteys toisiin ja hakea tukea(connection), 6. kyky luoda rakenteita (structure) sekä 7. kokeilunhalu (experimenting). 

Näistä ominaisuuksista puhutaan usein muutosmuskeleina, joita voi kehittää ja vahvistaa säännöllisellä harjoittelulla. Harjoittelu maksaa vaivan elämän ja työn muutoksissa; muutoksiin on helpompi sopeutua ja niiden läpi pääsee kivuttomammin.  

Helppo harjoitusohjelma

Treenistä käyvät esimerkiksi nämä neljä harjoitusta, joista puhumme Mikko Kemiläisen kanssa Recoding-podcastissa: 

  1. Kun ruokakaupassa tuote ei löydykään tutusta paikasta, tunnistan, miten siihen suhtaudun: olenko utelias, ärsyyntynyt tai jotain muuta?  
  2. Vaikka tilanne tuntuisi vaikealta, päätän, että etsin asiasta yhden aidosti hyvän puolen.
  3. Leikin, että olen joku julkisuuden hahmo, ja mietin, mitä hän samassa tilanteessa sanoisi. Mitä tuumaisi Aira Samulin? Entä Tanhupallo?
  4. Sen sijaan, että kuuntelen aina tuttua artistia tai omaa soittolistaa, tartun suoratoistopalvelun minulle ehdottamiin suosituksiin. 

Muutokset eivät ole kausilaji

Minulla on taipumus päästää hiihtolihakseni rapistumaan sulan maan kauden aikana. Organisaatioilla ei ole varaa antaa ihmistensä muutosmuskeleiden heikentyä, sillä muutokset eivät ole kausilaji. Ne ovat jatkuvia. 

Recoding-podcastin 6. tuotantokaudella pureudumme siihen, mitä johtajan, esihenkilön ja ihan jokaisen meistä tulee osata, kun muutos on jatkuvaa. Kuuntele Spotifyssa, SoundCloudissa, tai voit katsella jakson YouTubesta!

Auli Packalén

Auli työskentelee CCEA Oy:ssä johtavana konsulttina sekä brändistä ja palveluista vastaavana johtajana. Hän on muutosten asiantuntija, jonka erityisosaamista ovat kompleksisten muutosten läpivienti, muutoskyvykkyyden kehittäminen, ylimmän johdon muutosvalmennukset ja muutosportfolion johtaminen.

Linkedin profileTwitter profile

Piditkö lukemastasi? Jaa se myös muille.