Jos mietit haluatko konsultiksi, suosittelen käymään ajatuksella läpi seuraavat konsulttityön lainalaisuudet.
1. Konsultti tulee aina tilanteeseen, jossa käsillä on ongelma.
Oletko koskaan kuullut seuraavaa keskustelunpätkää:
”Tilaapa Seppo konsultti hoitamaan tämä helppo projekti!”
”Ilman muuta Raija. Tilataanpa samalla toinenkin konsultti kun tässä olisi alkamassa tämä pieni ja selkeä hanke, josta osastot ovat sisäisesti yhtä mieltä!”
En minäkään.
Jos kaihdat kimurantteja tilanteita, harkitse muuta työtä. Konsultti tilataan, ei pelkästään sietämään ongelmallista tilannetta, vaan ratkaisemaan sellainen.
2. Konsultti ei usein heti tiedä, mikä asiakkaan perimmäinen ongelma on
Konsultin työ on aina jossain määrin myös salapoliisityötä. Usein ensimmäinen haaste on saada selville, mikä asiakkaan ongelma pohjimmiltaan on.
Lähtötilanne on yleensä ensi vilkaisulla selkeästi määritellyltä näyttävä tehtävänanto, joka pintaa raaputtamalla paljastuukin tavalla tai toisella hähmäiseksi.
Onko haaste pohjimmiltaan työkalu? Vai prosessi? Vai roolit? Vai muutosvastarinta? Vai kaikki nämä yhdessä. Oman organisaation haasteita on välillä vaikea nähdä ja sanallistaa, koska ne ovat liian lähellä. Välillä taas esim. henkilöristiriitoja ei haluta tuoda esille.
Konsultin täytyy uskaltaa kysyä oikeasti merkittäviä kysymyksiä ja pystyä (ja uskaltaa) kuvata sen perusteella, miltä asiakkaan tilanne hänestä näyttää. Vasta sillä perusteella voi suunnitella yhdessä asiakkaan kanssa ratkaisuja, joilla on merkitys.
”Sanoitko että järjestelmä valmistui milleniumiksi ja että ylläpitäjä lähti vuonna 2018? Onko mitään dokumentaatiota? Mikä on eban alaviiva äs seitsemän? Kuka on Pirjo? Onko kyse siitä että te olette tästä nimenomaisesta asiasta keskenänne jossain määrin eri mieltä?”
Jos haluat sulkea matolaatikon kannen siinä vaiheessa, kun se paljastuu matolaatikoksi, suosittelen muuta työtä. Konsultin työ lähtee useimmiten, jos ei aina, siitä että laatikon kansi avataan ja madot organisoidaan järkevästi näytille.
3. Konsultti on renki ja kuningatar – molemmat roolit pitää osata kantaa
Konsultille uskoudutaan ja konsulttia epäillään, konsultti kantaa menneiden konsulttien mahdolliset virheet selässään ja on toisaalta välillä profeetta vieraalla maalla.
Konsultin tehtävä on ymmärtää roolinsa ja pysyä siinä. Parhaimmillaan konsultti on aito ja läsnä, antautuu yhteiselle tavoitteelle, tekee työtä omalla persoonallaan. Silti konsultin on oltava kompastumatta työn aiheuttamiin tunnereaktioihin, toisten tai etenkään omiinsa. Muutos herättää tunteita ja konsultin tehtävä on usein juurikin luotsata asiakkaita muutoksen läpi. Konsultin on pidettävä pää kylmänä ja sydän lämpimänä, jotta asiakasorganisaatiossakin olisi helpompi niin tehdä.
Jos et halua olla ”syyllinen”, hyvässä ja pahassa, suosittelen muuta työtä.
Mutta.
Mikä olisi hauskempaa ja palkitsevampaa työtä kuin ratkoa erilaisia, usein myös yhteiskunnallisesti ja inhimillisesti, merkittäviä haasteita pala kerrallaan vuorovaikutuksessa asiakkaiden kanssa? Minun ja parinsadan muun Goforen neuvonantajan mielestä ei jokin muu.
Goforen neuvonantopalveluiden huippuosaajaat muodostavat moniammatillisen ja luovan työyhteisön. Haluatko osaksi Goforen palkittua yrityskulttuuria? Katso avoimet työpaikamme ja selvitä millaisia osaajia haemme tällä hetkellä tai lähetä avoin hakemus.