Blogi 16.1.2020

Sairaiden vanhempien hoitovapaalle on tarvetta enemmän kuin koskaan aiemmin  

Kiva kun löysit tämän artikkelin! Se sisältää varmasti hyvää tietoa, mutta pidäthän mielessä, että se on kirjoitettu 4 vuotta sitten.

Goforella työskentelevillä on oikeus saada palkallista sairaiden vanhempien hoitovapaata vanhempien yllättävissä sairastumis- tai loukkaantumistapauksissa.

Työn ja perhe-elämän yhteensovittamisen tukeminen on jo pitkään ollut tärkeä osa vastuullisena työnantajana toimimista. Usein mielikuvissa työn ja perheen yhteensovittaminen liittyy pienten lasten vanhempiin. Elämän ruuhkavuosiin ei kuitenkaan liity pelkästään huolehtiminen nuoremmasta sukupolvesta, vaan yhä enemmän huolehtiminen myös edellisestä sukupolvesta, erityisesti omista vanhemmista.

Työikäisten arjen ruuhkavuodet muuttavat muotoaan vuosien varrella ja moni meistä havahtuu ennemmin tai myöhemmin vanhemman sairastumisen tai tapaturman myötä ikääntyvien läheisten avun tarpeeseen. Mutta siinä missä yhteiskunta vahvasti tukee pienten lasten hoitoa, näiden uusien vastuiden puristuksessa moni tuntee olevansa vailla minkäänlaisia yhteiskunnallisia tukiverkkoja.

Haasteina yli 74-vuotiaan väestön kasvu ja pitkät välimatkat

Tilastokeskuksen vuoden 2019 väestöennusteen mukaan seuraavan parinkymmenen vuoden aikana Suomessa kasvaa ainoastaan yli 74-vuotiaan väestön määrä. Haastetta ikääntyvistä huolehtimiseen lisää pitkään jatkunut ja yhä kiihtyvä kaupungistuminen. Siinä missä vanheneva väestö asuu esimerkiksi Luhangalla, Kuhmoisissa ja Rautavaarassa, heidän lapsensa ovat muuttaneet koulutuksen ja työn perässä etelän suuriin kaupunkeihin.   

Viime aikojen uutisointi vanhustenhoidon kriisiytymisestä lisää erityisesti kaukana ikääntyvistä omaisistaan asuvien huolta. Mediasta saa lukea kauhutarinoita syöttäjien kiireen takia nälkää näkevistä vanhainkodin asukkaista ja vanhusten avainniput hukkaavasta kotihoidosta. Luottamus siihen, että yhteiskunnan turvaverkko kantaa, rapisee. Tutkija Timo Aron selvityksen mukaan yli 85-vuotiaiden sosiaali- ja terveysmenojen on arvioitu kasvavan nykyisestä 2,9 miljardista 6,7 miljardiin euroon seuraavien 15 vuoden aikana. Nähtäväksi jää, kykeneekö yhteiskuntamme tulevaisuudessa tarjoamaan laadukasta vanhustenhoitoa kaikille tarvitseville. Tuleeko ihmisarvoinen vanhuksista huolehtiminen tulevaisuudessa rakentumaan heidän lastensa joustavuuden ja jaksamisen varaan? Entä, millaisia seurauksia sillä on?   

Uusi palkallinen vapaa helpottamaan työntekijöiden arkea  

Nämä mainitut kysymykset tunnistetaan vuosi vuodelta merkittävämmiksi myös maamme poliittisessa päätöksenteossa. Asioita tulee ja voi ratkaista myös nopeammilla toimenpiteillä. Goforella haluamme olla edelläkävijä ja ottaa aktiivisen roolin asian edistämisessä. Päätimme, että Goforella työskentelevillä on jatkossa oikeus saada palkallista sairaiden vanhempien hoitovapaata vanhempien yllättävissä sairastumis- tai loukkaantumistapauksissa.   

Uuden työsuhde-etumme kautta pystymme toivottavasti paitsi helpottamaan työntekijöidemme arkea myös tuomaan turvaa heidän ikääntyville vanhemmilleen. Haluamme näyttää esimerkkiä myös muille työnantajille ja herättää keskustelua niistä paineista, joiden edessä työssäkäyvä väestömme tällä hetkellä huoltosuhteen vääristymisen vuoksi on.  

Kristiina Härkönen
Chief Sustainability Officer

 

we-are-hiring-gofore

Gofore Crew

Kristiina Härkönen

Chief Sustainability Officer

Kristiina työskentelee Goforella kestävän kehityksen johtajana – unelmatyössään. Hän uskoo, että teknologia ja digitalisaatio voivat olla merkittäviä tekijöitä aikamme isoimpien haasteiden ratkaisuissa. Samaan aikaan ne ovat usein myös haasteiden aiheuttajia. Ihmiset päättävät millä tavoilla ja keiden eduksi teknologiaa käytetään. Yritysten tulee ymmärtää vastuunsa kestävän tulevaisuuden rakentajina.

Kristiina on ollut Goforella vuodesta 2003 ja sinä aikana nähnyt yrityksen kasvun viidestä työntekijästä kansainvälisesti toimivaksi, yli tuhannen hengen organisaatioksi. Hän on työskennellyt ohjelmistokehittäjänä, arkkitehtuurin ja projektijohtamisen konsulttina sekä myynnissä ja liiketoimintajohtajana.

Takaisin ylös