Blogi 9.9.2020

Uteliaisuus johtaa oivalluksiin

Kiva kun löysit tämän artikkelin! Se sisältää varmasti hyvää tietoa, mutta pidäthän mielessä, että se on kirjoitettu 4 vuotta sitten.

Ensimmäinen mentorointitapaaminen. Pieniä perhosia kipristeli vatsassani. Aihe kiinnostaa, mutta onko minusta tähän?

Uteliaisuus voitti ja avasin suuni.

Vanhoissa ohjelmistokehittäjän saappaissa kulkeminen kävi tutuksi, koodin maisemissa kulkiessani. Tutun polun kulkeminen tuntui turvalliselta. Oppimisen into vei muualle.

Laajensin näkökulmaani asettaessani arkkitehdin lasit silmilleni. Näin asioita, joista pidin ja löysin myös pettymyksiä. Onnekseni sain mentorin mukaani, sopivien lasien sovittamiseen. Uuden tekemisen jännitys lientyi, keskustellessani kokeneemman kanssa.

Kokonaiskuvan näkeminen ja ymmärtäminen nousevat kohdallani haasteiksi. Pitää löytyä halua uuden kokonaisuuden omaksumiseen ja rohkeutta kysyä, kun tietämys ei riitä. Ymmärryksen löydyttyä nousee uusi haaste. Kuinka löytää sopiva kuvaus halutulle kuulijakunnalle? Kertomus upeasta sovelluksesta sanoitetaan hieman eri tavoin kuulijakunnan muuttuessa. Visuaalisena ihmisenä haluan visualisoida tarinan, vaikka sovellusarkkitehtuurin kuvana.

Olen oppinut myös karsimaan turhaa. Kuvani, sanani ja selitykseni rönsyilevät toisinaan. Syvemmälle porautuva selitys sopivassa kohdassa selkeyttää kertomusta, mutta minun pitää välttää liian kauas vieviä sivupolkuja tai ylenpalttisia yksityiskohtia. Mentori, tuo korvaamaton apu auttaa tässä kohtaa. Hänen avullaan löydän sokeat pisteeni ja ymmärrän kurkistaa suuntiin, joita en tiennyt olevan.

Jos pysähdyn, orastava pelko tuo perhoset vatsaani. Paneutuessani tekemiseen unohdan kaiken muun. Teen.

Motivaationi on halu oppia uutta ja ymmärtää paremmin sovelluksen tilaa. Mikä se on nyt, ja millaiseksi sen pitäisi muuttua? Miten muutos vaikuttaa toimintaan? Arkkitehtuurin avulla voi löytää muutoksen hyödyt ja haitat. Niin, arvostan etukäteen suunnittelua enemmän kuin juoksemista pää edellä seinään.

Huomaan näiden viikkojen ja kuukausien aikana jännittäväni vähemmän. Osaamisen karttuessa haasteet siirtyvät kauemmaksi, asioihin joista olin kuullut, mutten ymmärtänyt vielä. Teknistä piirtämistä voi oppia helposti, mutta miten harjoitellaan hankkeen läpi viemistä? Mistä löytyvät sopivat sanat, jotka sujuvoittavat päätöksentekoa ja sytyttävät kaikissa osallisissa innostuksen kipinän?

Uteliaisuus tekemistä ja ihmisiä kohtaan on taikavarpuni, jolla muutan vatsan kipristelevät perhoset onnistumisen kuplivaksi nauruksi.

Joni Kettunen
Senior Software Developer

Gofore Crew

Jyväskylä

mentorointi

Joni Kettunen

Takaisin ylös