Blogi 31.3.2021

Uutta koulutusalan ekosysteemiä rakennetaan yhdessä – DigiOne

Kiva kun löysit tämän artikkelin! Se sisältää varmasti hyvää tietoa, mutta pidäthän mielessä, että se on kirjoitettu 3 vuotta sitten.

Kansallinen koulutuksen digitaalinen palvelualusta mahdollistaa koulutuksentarjoajille laajemmat markkinat ja kunnille uusia palveluita, jollaisia ei vielä osata edes toivoa.

– Tällä hetkellä koulutuspalveluiden markkinointi ja integrointi jokaiselle kunnalle erikseen vie palvelunkehittäjiltä aikaa ja voimavaroja, mutta pyörää ei tarvitse keksiä joka kerta uudelleen. Standardoidussa palveluympäristössä kaikki palveluntarjoajat ja koulutuksen järjestäjät pystyvät hyödyntämään samaa alustaa. Kunnilta tämä säästää merkittävästi aikaa esimerkiksi palveluiden integraatioissa, palveluiden käyttöönotossa ja tietoturva- ja vaikuttavuusarvioinneissa. Myös pilotointi helpottuu, kertoo DigiOne hankejohtaja Kirsi Lehto, Vantaan kaupunki.

– Palveluntuottajat hyötyvät siitä, että DigiOnessa kehitetään kansallisia tietomalleja ja standardoituja rajapintoja. He voivat testata sovelluksiaan DigiOnen testiympäristössä jo palvelua kehittäessään, lisää Goforen ICT-hankepäällikkö Jouni Kilpi. Gofore on mukana DigiOne hankkeessa rakentamassa koulutuksen digitaalista palvelualustaa yhdessä kuntien, Kuntien Tieran ja Kuntaliiton kanssa.

Laadukkaita koulutuksen palveluita tehokkaasti

Oppimista ja hyvinvointia edistetään toiminnan muutoksen kautta. Kun kaikki opettajien, oppijoiden, rehtoreiden, huoltajien ja hallinnon käyttämät tiedot, järjestelmät ja palvelut kootaan yhteen samalle palvelualustalle, tavoitteena on mahdollisimman käyttäjäystävällinen palvelukokonaisuus, joka vapauttaa aikaa hallinnollisista tehtävistä.

– Oppijoilla tulisi olla yhdenvertaiset lähtökohdat oppimiseen niin pienissä kuin isoissakin kaupungeissa. DigiOne palvelussa hyödynnetään Opetushallituksen kansallista ePerusteet-palvelusta saatavaa tietoa opetuksen suunnittelussa ja arvioinnissa, Jouni Kilpi sanoo.

DigiOne on Vantaan kaupungin vuonna 2019 käynnistämä hanke, jota Business Finland on mukana rahoittamassa. Hankkeen pääyhteistyökumppani on Kuntaliitto. Keväällä 2021 mukana on seitsemän kaupunkia ja Kuntien Tiera. Mukana olevat kunnat kattavat yli 25 prosenttia Suomen väestöstä. Tavoitteena on, että vuoden 2028 loppuun mennessä mukana olisi 80 kuntaa.

Hanke kestää vuoteen 2023, tänä aikana tuotetaan palvelut perusopetukseen ja lukioon. Varhaiskasvatus ja ammatillinen koulutus otetaan huomioon palvelualustan suunnittelussa, jotta niihin liittyvät palvelut voidaan liittää mukaan myöhemmin.

– Vaikka aika on haastava, haaveilen, että samalla tavalla kuin Suomen koulutusjärjestelmä on maailman huippua, olisimme myös koulutusteknologian huipulla. Kehittäminen ei lopu vuonna 2023 vaan vauhti todennäköisesti vain kiihtyy. Kun DigiOne alustalous ekosysteemi yhdistää julkiset ja kaupalliset toimijat sekä käyttäjät, se tuo rajattomat mahdollisuudet tulevaisuudessa, Kirsi Lehto summaa.

Hankkeessa ovat mukana Espoon, Jyväskylän, Lahden, Oulun, Tampereen, Turun ja Vantaan kaupungit sekä Kuntien Tiera. Kuntaliitto on hankkeen pääyhteistyökumppani. Gofore vastaa hankkeessa muun muassa järjestelmän kokonaisarkkitehtuurista ja palvelumuotoilusta.

Lue lisää DigiOnesta: www.digione.fi

 


Alkuperäinen artikkeli on julkaistu ”Koulutustarinat”-mediajulkaisussa (30.3.2021). Lue artikkeli täältä.

DigiOne

Gofore

oppimisen ekosysteemi

Gofore Oyj

Takaisin ylös