Tutkimusraportti: Pistemäisistä digiprojekteista kohti laajaa vaikuttavuutta hyvinvointialueilla
Missä mennään ja mihin ollaan menossa? Miten digitalisaatiolla voidaan parantaa hyvinvointialueiden toimintaa ja mistä löytää lisää vaikuttavuutta?
Valjasta inhimillinen digitalisaatio hyvinvointipalveluiden tueksi
Nyt on terveydenhuollon, sairaanhoidon ja sosiaalitoimen palveluiden uudistamisen paikka. Tehokkaasti tuotetut ja laadukkaat hyvinvointipalvelut edellyttävät uudelleenajattelua, jonka vastuullinen digitalisaatio ja ihmislähtöinen muutos mahdollistavat.
Luomme kanssanne tulevaisuuden kestävän strategian ja tunnistamme, miten ja millä askelin palveluita ja niiden tuotantomallia tulee lähteä uudistamaan.
Tuomme mukanamme vahvan soteosaamisen, kokonaisvaltaisen ajattelun ja käytännönläheiset otteet.
Teemme arjen toiminnan muutokset mahdollisiksi suunnittelemalla tavoitteita tukevat digitaaliset palvelut, ydinjärjestelmät ja tietohallinnon toiminnot – turvallisesti ja kasvunvaran jättäen.
Suunnittelemme ja toteutamme muutosmatkan alusta asti ihmislähtöisesti; Tunnistamme uudistusten vaikutukset sekä omaan henkilöstöön ja esihenkilöihin että asiakkaisiin ja kumppaneihinkin.
Missä mennään ja mihin ollaan menossa? Miten digitalisaatiolla voidaan parantaa hyvinvointialueiden toimintaa ja mistä löytää lisää vaikuttavuutta?
Mitä jos hyvinvointialueen ydinjärjestelmien yhdistäminen, hankinta ja käyttöönotto olisikin sujuva ja ihmislähtöinen uudistus?
Onnistumisen elementit
Muutos vanhentuneesta järjestelmäympäristöstä ja kankeasta kulttuurista moderniksi digitaaliseksi palvelutuotannoksi on monien suurien kokonaisuuksien summa, joka on suunniteltava ja johdettava huolellisesti, jotta voidaan minimoida liiketoimintariskit ja maksimoida myönteinen vaikutus asiakas- ja työntekijäkokemukseen – ja viime kädessä liiketoiminnan tulevaisuuteen.
Suunnittelutyössä tarvitaan sekä toimialan tarpeiden ja tulevaisuuden tuntemista että ymmärrystä siitä, mitkä toimintatavat ja teknologiat palvelevat juuri omaa organisaatiota.
Tee eettisesti ja ympäristön kannalta vastuullisia valintoja alusta alkaen. Niitä ohjaavat sekä palvelun käyttäjien tarpeiden monimuotoisuus sekä direktiivien asettamat vaatimukset esimerkiksi saavutettavuudelle.
Myös EU:n vaatima raportointi on helppo tehdä, kun toiminta ja data tukee vastuullisia päätöksiä.
Muutoksen positiiviset vaikutukset toteutuvat ja muutos maksaa itsensä takaisin ainoastaan, jos ihmiset alkavat toimia uudella tavalla ja käyttää uusia järjestelmiä.
Sekä johdon, työntekijöiden että omalta osaltaan myös asiakkaiden on omaksuttava uusia ajattelutapoja, rooleja ja rutiineja. Käytännön vaikutusten ymmärtäminen ja tunnistettuihin käännekohtiin vaikuttaminen varhaisessa vaiheessa tasoittaa tietä uudelle kulttuurille ja varmistaa muutoksen onnistumisen.
Teknologiavalinnoilla on ratkaiseva rooli vakaan modernisaatiopolun mahdollistamisessa. Saatavilla on tehokkaita, skaalautuvia, turvallisia ja kustannusoptimoituja ratkaisuja, jotka perustuvat testattuihin ja validoituihin teknologioihin ja pilviinfrastruktuuriin.
Teknologiapohjaa uudistettaessa on olennaista tunnistaa, missä järjestyksessä mikä komponentti tulee uusia ja mitä tietoja halutaan säilyttää, siirtää ja mahdollisesti rikastaa.