Blogi 13.10.2021

Mitä uutta pitää osata, kun muutos on jatkuvaa?

Kiva kun löysit tämän artikkelin! Se sisältää varmasti hyvää tietoa, mutta pidäthän mielessä, että se on kirjoitettu 3 vuotta sitten.

Recoding-podcastin kuudennella tuotantokaudella keskustellaan siitä, miten menestyt jatkuvan muutoksen aikakaudella. Mistä kaikesta onnistunut muutos koostuu? Mitä organisaation eri ryhmien – kuten johdon, esihenkilöiden ja ihan jokaisen meistä – tulee osata, kun muutos on jatkuvaa? Kuuntele koko kausi SoundCloudista, Spotifyista tai katso jaksot YouTubestaPodcastin vieraina SOK:n Chief Transformation Officer Sebastian Nyström, KONE:n Head of Culture Journey Lotta Vuoristo, Resilience Factoryn Mikko Kemiläinen, johtamisantropologi Andreas Forsberg sekä Valmet Automotiven henkilöstöjohtaja Tomi Salo.

Ensimmäisessä jaksossa keskustellaan yleisesti muutoksesta – mitä muutos todella on ja miten organisaatiot voivat menestyä muutoksissa. Aiheesta keskustelemassa CCEAn johtava konsultti Auli Packalén, joka on kokenut muutoksen asiantuntija ja tukenut Suomen suurimpia organisaatioita kymmenissä muutoksissa yrityskaupoista toimintatapojen digitalisointiin. Aulin kanssa keskustelemassa on CCEAn konsultti Heikki Lehtola.

Muistatko vielä aikaa, jolloin organisaatiossasi vietiin silloin tällöin läpi isompi muutos ja muutosten välissä oli aikaa vetää happea ja omaksua rauhassa uusia toimintatapoja?

Aika kaukaiselta tuntuu, miettii varmasti moni esihenkilö, tiiminvetäjä, asiantuntija ja työntekijä, johon kohdistuu tänäkin vuonna liuta erilaisia muutoksia muokatusta organisaatiosta uuteen liiketoimintasovellukseen ja kaikkea siltä väliltä. Osa muutoksista on luonteeltaan transformaatiota, joissa toimintaa muokataan tyystin uuteen asentoon.

Vuonna 2019 tehdyssä selvityksessä kävi ilmi, että myyntityötä tekeviin ihmisiin kohdistui keskimäärin 12 muutosta. Mitä suurempi yritys, sitä enemmän muutoksia: yli 10 000 hengen organisaatioissa vastaava luku oli 15,4. Sama selvitys kertoi, että muutosten määrä on kasvussa.

Olemme siirtyneet muutaman viime vuoden aikana rytinällä pistemäisten, kertaluontoisten muutosten ajasta jatkuvan muutoksen aikakauteen, jossa osa aiemmasta osaamisesta ei olekaan relevanttia.

Mikä ihmeen ”muutoksen ihmispuoli”?

Tuoreessa Harvard Business Review’n artikkelissa Freek Vermeulen antaa kovaa kyytiä johdolle. Vermeulen kritisoi johtoa muun muassa siitä, että moni muutos jää puolitiehen, koska johto, kehittäjät ja projektit eivät ymmärrä, että muutosten aikaansaaminen edellyttää muutoksia ihmisen tavoissa – päivittäisessä käyttäytymisessä.

En voisi olla enemmän samaa mieltä. Kun muutos on jatkuvaa, muutoksen ihmispuolen huomiotta jättäminen on suoranaista resurssien haaskausta. Uusien toimintamallien, palveluiden, organisaatioiden ja roolien suunnitteluun ja muotoiluun käytetään aikaa, rahaa ja energiaa, mutta tavoitellut hyödyt jäävät saavuttamatta, jos ihmisten tavat ja rutiinit eivät muutu.

Siksi muutoksen ihmispuolen ymmärtäminen on ensimmäinen avain siihen, että organisaatiot voivat onnistua jatkuvan muutoksen ajassa: Miten ihmiset saadaan muuttamaan ajatteluaan ja päivittäistä toimintaansa niin, että muutoksella tavoitellut hyödyt saavutetaan – ei vain kerran, vaan muutos toisensa perään?

Recoding-podcastin 6. tuotantokaudella pureudumme siihen, mitä johtajan, esihenkilön ja ihan jokaisen meistä tulee osata, kun muutos on jatkuvaa. Kuuntele Spotifyssa, SoundCloudissa, tai voit katsella jakson YouTubesta!

Auli Packalén

Brändi- ja tarjoomajohtaja

Auli työskentelee Goforen brändistä ja tarjoomasta vastaavana johtajana. Hän on aiemmin työskennellyt yli 10 vuotta muutosjohtamisen konsultointiyritys CCEAssa, jonka Gofore osti vuonna 2021.

Takaisin ylös