Lehdistötiedote 19.9.2022

Eettisesti kestävä muotoilu auttaa rakentamaan parempia digipalveluita

Tiedote 19.9.2022

IT-alan ammattilaisilla on työssään merkittävä eettinen vastuu. Digitaalisten palveluiden ja tuotteiden kehittämisessä tehtävillä päätöksillä voi olla sekä positiivisia että negatiivisia vaikutuksia yhteiskuntaan ja ihmisten arkeen. Siksi on tärkeää, että asiantuntijoilla on osaamista, tukea ja arjessa mahdollisuuksia toimia eettisesti kestävällä tavalla. Yksi tapa varmistaa, että digitalisaation keinoin voi rakentaa parempaa ja yhdenvertaisempaa maailmaa, on kiinnittää huomiota eettisesti kestävään muotoiluun, joka ulottuu strategiasta käyttäjäkokemukseen. 

Goforen digitaalisten palveluiden muotoilijat Suvi Leander, Michelle Sahal Estimé ja Sami Vihavainen ovat julkaisseet käytännöllisen oppaan siitä, miten eettistä muotoilua voi toteuttaa yhteiskunnallisesti kestävällä tavalla. Opas sisältää helposti ja matalalla kynnyksellä hyödynnettäviä työkaluja ja ohjeita digikehittäjille.

Goforelaiset Sami Vihavainen, Suvi Leander ja Michelle Sahal Estimé seisovat ja pitävät käsissään Ethical Design oppaita. He katsovat kohti kameraa ja hymyilevät.
Kuva: Goforen Sami Vihavainen (vas.), Suvi Leander ja Michelle Sahal Estimé haluavat auttaa rakentamaan parempaa digimaailmaa.

”Tiedämme, että eettisten kysymysten pohdinta voi tuntua monimutkaiselta. Niihin ei ole aina helppo tarttua. Kannustamme kuitenkin tähän, sillä erilaiset näkökulmat ja työkalut auttavat ymmärtämään digitaalisaation vaikutusten monimuotoisuuden ja peilaamaan esimerkiksi oman projektin vaikutuksia systemaattisesti eri näkökulmista”, Sami Vihavainen kertoo.

Eettisen arvioinnin avuksi tiimi on muiden muassa laatinut muotoiluprosessissa helposti hyödynnettävät periaatteet, yhdeksän niin sanottua eettisen arvioinnin linssiä. Ne ovat: tasa-arvo ja yhdenvertaisuus, inklusiivisuus, kontrollin tunne, hyvinvointi, yksityisyys, luotettavuus, vastuullisuus, läpinäkyvyys ja ympäristövastuu.

”Linssit auttavat näkemään, millaisia eettisiä vaikutuksia tietyillä ratkaisuilla voi olla erilaisiin käyttäjäryhmiin ja erityisesti heikoimmassa asemassa oleviin. Suosittelemme myös pitämään mielessä kysymyksen siitä, edistääkö muotoilu hyvää elämää. Eettisen arvoinnin mukaan ottamisella voi olla kauaskantoisia, positiivisia vaikutuksia”, Vihavainen jatkaa.

Gofore luo eettisen toiminnan mallin ensimmäisenä IT-alalla

Goforella on ollut viime syksystä alkaen käynnissä hanke, jolla halutaan vahvistaa työyhteisön kykyä toimia eettisesti kestävällä tavalla. Yritys luo ensimmäisenä toimialallaan kattavaa eettisen toiminnan mallia, joka tarjoaa keinoja ja konkreettista tukea goforelaisille.

Hanketta on tehty yhteistyössä etiikan asiantuntijayritys CoHumansin kanssa, ja sen tuloksista kerrotaan tarkemmin syksyn kuluessa. Leander, Sahal Estimé ja Vihavainen ovat olleet hankkeessa mukana ja saaneet siitä ajatuksia myös juuri julkaistuun oppaaseen.

CoHumansin toimitusjohtaja ja eetikko Anna Seppäsen mielestä digitaalisten palveluiden muotoilijoilla on etiikan näkökulmasta tärkeä rooli digimaailman sillanrakentajina.

”Muotoilijoilla on kyky katsoa kokonaisuutta. Heillä on eettiset tuntosarvet, joiden avulla ymmärtää eri käyttäjä- ja kohderyhmiä ja erityisen haavoittuvassa asemassa olevia. He osaavat huomioida inklusiivisuuden, tasa-arvon, yhdenvertaisuuden”, Anna Seppänen sanoo.

Tutustu ja lataa Goforen eettisen kestävän digitaalisen muotoilun opas

Lisätietoja:

Sami Vihavainen, Gofore Oyj
p. 044 3482 517
sami.vihavainen@gofore.com

Gofore Oyj on digitaalisen muutoksen asiantuntija. Meitä on Suomessa, Saksassa, Espanjassa ja Virossa yli 1000 alan johtavaa asiantuntijaa, jotka ovat yrityksemme sydän, aivot ja kädet. Kaikella tekemisellämme on positiivinen vaikutus – oli kyse sitten johdon konsultoinnista, muotoilusta, koodauksesta tai testauksesta. Meillä tehdään töitä ihmisistä, yhteisöistä ja organisaatioista välittäen. Toimintaamme ohjaavat vahvat arvomme: olemme jokaiselle hyvä työpaikka, ja elämme asiakkaidemme onnistumisista. Liikevaihtomme vuonna 2021 oli 104,5 milj. euroa. Vuonna 2022 vietämme Goforen 20-vuotisjuhlavuotta. Gofore Oyj:n osake on listattu Nasdaq Helsinki Oy:ssä. Tutustu meihin paremmin osoitteessa www.gofore.fi.

Gofore on kansainvälinen digitaalisen muutoksen konsulttiyhtiö. Meillä on yli 1 400 asiantuntijaa kaikkiaan 19 toimipisteessä Suomessa, Saksassa, Itävallassa, Virossa, Espanjassa ja Italiassa. Teknologian ja liiketoiminnan asiantuntijamme rakentavat yhdenvertaista digitaalista yhteiskuntaa ja kestäviä älykkään teollisuuden ratkaisuja. Monimuotoista osaajajoukkoamme yhdistää pioneerihenkisyys sekä halu luoda inhimillisempää, vastuullisempaa ja eettisempää digimaailmaa. Toimintaamme ohjaavat vahvat arvomme: olemme jokaiselle hyvä työpaikka, ja elämme asiakkaidemme onnistumisista. Liikevaihtomme vuonna 2023 oli 189,2 miljoonaa euroa. Gofore Oyj:n osake on listattu Nasdaq Helsinki Oy:ssä. Visiomme on olla merkittävin eurooppalainen digitaalisen muutoksen asiantuntijayritys.

Tilaa tiedotteemme!

Haluatko kuulla uutisemme ensimmäisenä? Tilaa pörssitiedotteet ja lehdistötiedotteet suoraan sähköpostiisi!

Tilaa tiedotteet

Takaisin ylös