Blogi 29.12.2017

Tieto on muutoksen polttoainetta

Kiva kun löysit tämän artikkelin! Se sisältää varmasti hyvää tietoa, mutta pidäthän mielessä, että se on kirjoitettu 7 vuotta sitten.

Tänään muutos on nopeampaa kuin koskaan aikaisemmin ihmiskunnan historiassa. Se ulottuu yhä uusille elämänaloille. Muutostahdin erottuvat voittajina ne, jotka ovat ensimmäisten joukossa kyenneet näkemään muutoksessa mahdollisuuden ja hyödyntäneet sen. Samalla ahtaalle ovat ajautuneet ne, jotka edelleen roikkuvat perinteisissä tavoissa toimia.
Muutoksen voimana ja polttoaineena toimii tieto. Tiedon määrä kasvaa eksponentiaalisesti, ja kykenemme käsittelemään tietoa jatkuvasti paremmin. Tästä syystä käynnissä on digitaalinen murros, jossa lisääntyvää tietoa jalostetaan ja prosessoidaan, eli kehitetään edelleen. Samalla tieto on myös tietoyhteiskuntamme pääomaa. Tieto on valtaa monella tavalla ja sen hyödyntämismahdollisuudet kirittävät myös innovaatiota eteenpäin. 

Infra raksuttaa kaiken taustalla

Tehokkuutta ja nopeutta vaaditaan yksilöiltä, organisaatioilta, prosesseilta ja toimintavoilta, mutta myös kaiken pohjalla raksuttavalta tietoyhteiskunnan infralta. Maailma nielee vuosi vuodelta enemmän laskentatehoa ja levykapasiteettia paisuvan tietomäärän varastointiin. Se tarvitsee myös globaalia keskusmuistia, joka älykkäästi ja jatkuvasti prosessoi tuottamaamme dataa tietoverkkojen muodostamassa, kaikkialle ulottuvassa pilvessä.

Innovaatiot edellyttävät, että yhteistä pääomaamme edustava tieto on yhä nopeammin ja helpommin kaikkien ulottuvilla, missä vain ja millä laitteella vain. Uudet innovaatiot ja visiot nojaavat tukevasti kehityksen taustalla raksuttavaan infrastruktuuriin: langattomiin ja langallisiin tietoverkkoihin, meret alittaviin kaapeleihin, jättimäisiin, automatisoituihin konesaleihin ja niiden tarjoamiin nopeasti skaalautuviin kapasiteettipalveluihin, sekä tietoaltaisiin, jonne voidaan kaataa valtavia määriä kaoottista dataa odottamaan mahdollista myöhempää hyödyntämistä.

Arkkitehtuuri rakentuu asiakkaan tarpeiden mukaan

Globaalien pilvipalveluiden maailmassa osaaminen tarkoittaa sitä, että otamme uusimmat innovatiiviset palvelut käyttöön ensimmäisten joukossa. Rakennamme niistä arkkitehtuurin, joka skaalautuu täysin joustavasti käyttäjien tarpeiden mukaan, korjaa itsensä automaattisesti häiriötilanteessa. Se on myös monitoroitu niin, että ideaalitilanteessa häiriötilanteita ei edes esiinny, vaan niihin on jo ennakolta varauduttu.
Itse näen, että tulevaisuudessa tietojärjestelmien ylläpitoon tarvitaan yhä vähemmän ihmistyövoimaa. Meidän ihmisten työ ja osaaminen on valjastettu käyttöön jo järjestelmiä suunniteltaessa. Tuotantokäytössä tietojärjestelmän tulisi raksuttaa kuin sveitsiläinen kello, ja samaan aikaan me ihmiset nukkuisimme yömme rauhassa. Käyttökatkoja ei tulevaisuudessa enää ole. Digitaaliset palvelut ovat kaikkien niitä tarvitsevien käytössä kaikkialla, mihin vuorokauden aikana tahansa, erilaisilta päätelaitteilta. Asiantuntijatyö keskittyy kaiken tämän rakentamiseen ja kehittämiseen, asiakkaiden ja loppukäyttäjien tarpeiden ymmärtämiseen ja kommunikointiin heidän kanssaan.
Kaiken tämän rakentaminen vaatii osaamista, asiantuntemusta ja syvällistä ymmärrystä uusimpien teknologioiden tuomista mahdollisuuksista. Me goforelaiset olemme toimineet tässä edelläkävijöinä jo vuosia. Asiakkaiden kanssa meillä on yhteinen intressi – toteuttaa tietojärjestelmiä niin, että ne toimivat luotettavasti ja ylläpitää niitä niin, että itse ylläpito vaatii mahdollisimman vähän työtä. Nykypäivän teknologioiden avulla tämä kaikki on mahdollista. Ainoa mitä tämä kehitys asiakkaiden puolelta vaatiikin, on kykyä tarttua muutokseen sekä rohkeutta ja innostusta uuden edessä.

Digikumppani-blogisarja

Digikumppani-blogisarjassa Goforen asiantuntijapalveluiden vetäjät kertovat, miten digitalisaatio muuttuu juhlapuheista teoiksi. Muutostahti kiihtyy juuri nyt eksponentiaalisesti. Tässä muutoksessa organisaatiot tarvitsevat avukseen projektinhallinnan, johtamisen, palvelumuotoilun, graafisen suunnittelun, ohjelmoinnin ja data-analytiikan osaajia. Heitä – ja kirsikkana kakun päällä pilvi-infrastuktuurin hallintaa – löytyy kaikkea Goforesta. 

Blogisarjassa aiemmin:
Timur Kärki: Hihat ylös ja kohti tuntematonta
Mikael Nylund: Muutosten aika vaatii uudistumiskykyä
Ville Tuominen: Muotoilu mahdollistaa arvonluonnin – kaikille sidosryhmille
 

Takaisin ylös